Snímek z prvního velkého setkání akcionářů státní vietnamské banky BIDV v

Snímek z prvního velkého setkání akcionářů státní vietnamské banky BIDV v březnu 2012 v Hanoji. | foto: BIDV banka Vietnam

První vietnamská banka otevřela v Praze kancelář. Peníze však nepůjčuje

  • 10
Vietnamská investiční a rozvojová banka BIDV otevřela své zastoupení v pražské Vinohradské ulici. Do budoucna by měla pomáhat místní vietnamské komunitě i českým exportérům, zatím však pouze sonduje terén, nemá totiž bankovní licenci.

"Došlo trochu k informačnímu šumu, nejsme pobočka banky BIDV, ale jen její zastoupení," řekla iDNES.cz jedna z česky hovořících pracovnic kanceláře. Nepřála si uvést své jméno, protože pro banku nepracuje a momentálně jen pomáhá s překlady dvěma vietnamským manažerům.

Banka podle jejích slov sonduje český trh a nabízí konzultace místním Vietnamcům a českým podnikům, které by chtěly ve Vietnamu investovat. BIDV má aktiva v přepočtu 370 miliard korun a je druhou největší bankou ve Vietnamu. Pracuje pro ni 16 tisíc lidí, má 118 poboček a ve své domovině poskytuje bankovní, pojišťovací, investiční a brokerské služby.

Slavnostní otevření zastoupení se konalo ve čtvrtek v pražském hotelu Marriot. Zúčastnil se ho i předseda představenstva banky Tran Bac Ha, ředitelem zastoupení se stal Ngo Mihn Khoa.

V první fázi bude podle jejich slov v Česku banka nabírat místní Vietnamce, kteří vystudovali finančnictví a ekonomiku, a posléze i české občany.

Souprava metra jako dárek

"Vietnam nám podal vstřícnou ruku ke spolupráci," raduje se z otevření kanceláře Marcel Winter z Česko-vietnamské společnosti a podotýká, že teď je míč na straně českých podnikatelů. "Ta banka nepřišla do Maďarska, nepřišla do Polska, ale přišla k nám," podotkl pro iDNES.cz

Podle něj není aktivita z české strany dostatečná a potenciál vietnamského 90milionového trhu nám mohou snadno "vyfouknout" například německé firmy.

Zatímco české oficiální návštěvy ve Vietnamu jsou podle Wintera více méně zdvořilostní, německá kancléřka Merkelová nedávno při své návštěvě Vietnamu darovala metropoli soupravu metra, což na místní politiky zanechalo silný dojem.