VIDEO: Metrostav pracuje na vratech pro Gabčíkovo, svaří tisíce tun oceli

  • 21
Přestavba vodního díla Gabčíkovo na hranici Slovenska s Maďarskem má i českou stopu. Na zakázce za více než 150 milionů euro totiž pracuje stavební firma Metrostav. Výrobu dílů pro rekonstrukci tamních plavebních komor, které dohromady váží 1 200 tun, plánuje dokončit v červnu.

Na zakázce se pracuje nonstop. „Ten (červnový, pozn. red.) termín je docela šibeniční,“ říká pro iDNES.cz Jiří Zima, výrobní mistr Metrostavu. Dohromady obří vrata vyrábí čtyřicet lidí a jen sváření jim u některých dílů zabere až 24 hodin práce.

Práce je náročná především kvůli váze jednotlivých dílů vrat. Při jejich svařování se s nimi totiž nedá příliš hýbat a svářeči tak většinu práce provádí v nepříjemných pozicích. Nejtěžší z dílů váží 107 tun.

Právě svařování je přitom na celém procesu výrobu nejtěžší. „Svarový kov musí být naprosto čistý. Nesmí v něm být žádné póry ani trhliny,“ popisuje Zima. Svářeči tak musejí být velmi opatrní a kromě tvaru svaru si hlídat i teplotu – nesmí překročit 250 stupňů. Za jeho geometrickou přesnost a kvalitu jsou pak zodpovědní.

Celá rekonstrukce přehrady by měla být hotová na začátku roku 2022. Většinu z ceny zakázky zaplatí prostřednictvím dotací Evropská unie.