United Airlines, který na začátku února vystoupil z bankrotového pásma, je podezřelý z nekalé dohody.

United Airlines, který na začátku února vystoupil z bankrotového pásma, je podezřelý z nekalé dohody. | foto: Profimedia.cz

Velké aerolinky čelí podezření z obřího kartelu

  • 3
Antimonopolní úřady z Evropy a Spojených států amerických mají spadeno na pěkně velké sousto. Nelíbí se jim totiž ceny, za které přepravují náklady velké světové aerolinky. Vyšetřování se týká i takových jmen, jako American Airlines, nebo Lufthansa.

Letečtí přepravci jsou podezřelí z toho, že se spolu domluvili na cenách, za které budou létat. Podle prohlášení jedné z vyšetřovaných firem na ně mají regulátoři spadeno už od roku 2000 píše se na webu USAToday. Tehdy si inspektoři všimli podezřele podobných palivových příplatků.

Podle Evropské komise jde zatím o předběžné šetření, zda nejde o kartel.

Obří zátah amerických a evropských úřadů na aerolinky začal v úterý. Návštěvu inspektorů ohlásili například Lufthansa, British Airways, American Airlines, United Airlines a Air France, píše agentura AP.

Ve středu se vyšetřování rozšířilo do Asie, kde mu podle agentury Reuters čelí korejský Korean Air, Singapore Airlines, hongkongský Cathay Pacific Airways a Japan Airlines.

Pokud vyšetřování prokáže kartelovou dohodu mezi přepravci, mohli by přepravci přijít celkem o 50 miliard dolarů ( kolem 1,2 bilionu korun) zisku, píše Reuters.

AEROLINKY PODEZŘELÉ Z KARTELU
British Airways
United Airlines
American Airlines
Air France - KLM
Lufthansa
Swiss International
Cargolux
SAS
Air Canada
Korean Air
Cathay Pacific Airways
Japan Airlines
Lan Chile
Asiana Airlines