Vánoce se vejdou i do pár stovek korun

  • 55
Praha - V reklamách na televizních obrazovkách je nenajdete. I v obchodech to jde těžko, ale objevit se dají. Řeč je o levných dárcích. Češi sice v průměru utrácejí za vánoční dárky kolem pěti tisíc korun, ale to neznamená, že kupují jen samé drahé věci.

Platí, že čím více je obdarovávaných, tím je potřeba objevit více dárků drobnějších a za nižší cenu, aby se člověk vešel do svých finančních limitů.

Do stovky s hledáním
Zatímco v některých prodejnách se zájmem o drobnosti rovnou počítají, jinde je třeba pečlivě hledat. Snadněji lze přitom obdarovat levnými dárky do stovky korun dospělé než děti.

"Něco do stovky? No tak to bude těžké," rozhlíží se dlouze po prodejně s přetékajícími policemi plyšáků, autíček a panenek vedoucí prodejny hraček Pompo. Po pečlivém hledání se nakonec přece jen něco najít dá. Do stovky se seženou některé neznačkové modely autíček, jednoduché hry, jako je dáma nebo trumpetka a dalekohled s barevnými sklíčky.

100 TIPŮ NA DÁRKY
Oblečení a doplňky
Mobilní telefony
Elektronika
Knihy
Kosmetika
Pro děti
Film a hudba
Sportovní dárky
Netradiční dárky
Luxusní dárky
Snadnější je přitom hledání pro kluky. Najít něco pro holčičky je téměř nemožné, nanejvýš koupíte zrcátko a hřebínek pro panenku. Panenky, a nemusí to být ani barbíny, začínají na několika stovkách, stejně tak jako plyšová zvířátka. Realita, že holčičky jsou dražší než chlapci, se tak projevuje i v Česku.

Lépe se levnější hračky hledají ve velkých hypermarketech, kde však není takový výběr. Ale pamatuje na ně třeba i obchod s nábytkem a doplňky Ikea, kde se malé plyšové zvířátko dá sehnat i za patnáct korun.

Prodejci hraček vědí, že předVánocemi mají šanci vytáhnout z peněženek rodičů nejvíce peněz. Na Vánoce dosahují až 90 procent svých celoročních tržeb, a proto drahým hračkám věnují největší plochy. A běží na ně také reklamy v televizi.

Zatímco během roku lidé kupují hračky spíše za pár stovek, před Vánocemi sáhnou hlouběji do kapsy a na odbyt jdou věci i za pár tisíc korun.

Pro dospělé se kupuje snáze
Drobné dárky pro dospělé už tak těžké sehnat není. I dražší obchody s kosmetikou, jako třeba Yves Rocher, nabízejí menší balení voňavek či sprchových gelů do sta korun. Podobně prodejny s kosmetikou Body Basics, kde lze koupit do stovky hlavně pěny do koupele.

Ztracen člověk není ani ve specializovaném domě nábytku Ikea. "Lidé si rádi pořizují hlavně dekorativní doplňky, ty patří k nejoblíbenějším," říká Kateřina Horová z Ikea.
Při návštěvě velkoprodejny Ikea v této době lidé čekají až třikrát delší fronty než v průběhu roku a nakupují skříně či poličky, ale hlavně svícny a svíčky, nejrůznější hrnečky, hrnce, skleničky, dózičky a další drobnosti do kuchyně.

Místo pod vánočním stromečkem často má i hezky zabalená lahev vína či jiného alkoholu nebo voňavý čaj v krabičce.

VÁNOCE NA IDNES
VELKÁ SVÁTEČNÍ PŘÍLOHA

V hypermarketech je nabídka vín do sta korun bohatší, ale ve velmi rozdílné kvalitě. Při vznesení stejného požadavku v jedné pražské vinotéce musela prodavačka hledat asi pět minut, než alespoň jednu lahev těsně na stokorunové hranici našla.

V českých domácnostech se při nákupech počítá s rozdílnými investicemi. Zatímco ženy se častěji chtějí vejít do limitu 2500 korun, muži spíše počítají s částkou do pěti tisíc. Více než desetina Čechů sáhne do peněženky pro jedenáct až patnáct tisíc korun.