Robert Váhala

Robert Váhala - Robert Váhala a kolektiv | foto: Luděk Peřina, MF DNES

Váhala: Příbuzní jsou spolehlivější a aktivnější

Pár dní po revoluci v roce 1989 svolal bývalý majitel konzervárny a prodejny uzenin v Hustopečích nad Bečvou Robert Váhala rodinnou radu. Tehdy mu bylo 80 let. Svým třem dětem řekl, aby požádaly o navrácení znárodněného majetku.

Nikdo ze sourozenců nebyl zaskočen. Na převzetí rodinné firmy se připravovali desítky let.

Jejich otec jim totiž vštěpoval, že komunistický režim jednou padne. Rodinnou tradici se tak nepodařilo zpřetrhat a firma Váhala a spol., s. r. o., pokračuje.

"Ačkoliv otci podnik znárodnili, přál si, aby měl nástupce. Proto dbal na to, abychom získali vzdělání v potravinářském oboru. Jako děti živnostníka jsme měli problémy s umístěním na školy, a tak jsme vzdělání získávali oklikou," vzpomíná zakladatelův syn Robert, který se svou sestrou Růženou nakonec vystudoval hotelovou školu.

Jejich bratr Vlastislav zase získal vzdělání na Střední průmyslové škole technologie masa v Praze. "Otec chtěl, abychom byli připraveni, až se změní režim," dodávají bratři Robert a Vlastislav, kteří dnes se svými sourozenci společnost vedou.

Ve firmě pracují i jejich děti. "Myslím si, že to má hlavně výhody. Členové rodiny jsou více zainteresovaní na chodu společnosti, jsou aktivnější i spolehlivější," vysvětluje jeden z majitelů firmy, která má obrat 640 milionů ročně a zaměstnává dvě stovky lidí.

Začátky po roce 1989 nebyly snadné. Rodině sice vrátili budovu v Hustopečích, ale bez původních strojů. Zařízení a zásoby museli odkoupit od tehdejší Jednoty.

"Bratr tehdy vyráběl uzeniny a já jsem zajišťoval suroviny a pomáhal jsem s prodejem. Zpočátku jsme vyráběli přes tunu masných výrobků denně. Brzy nám ale byla stará výrobna malá. Proto jsme v roce 1996 postavili novou výrobnu na zelené louce, která již tehdy splňovala normy EU," vzpomíná Robert Váhala, který se opíral o zkušenosti svého otce.

"Otec nám vyprávěl, že řezníci se za první republiky nebavili o práci. Každý si nechával své nápady pro sebe. Zkušenost totiž ukázala, že i ten nejlepší kamarád mohl druhému vyfouknout kšeft. Takže se dá říci, že věci, které se dneska dějí, se děly odjakživa. Stejné problémy byly i s neplatiči. Někteří lidé brali od otce konzervy a potom mu nezaplatili. Firmy krachovaly i tenkrát," vzpomíná jednatel firmy.