Autobus Dopravního podniku Ústeckého kraje

Autobus Dopravního podniku Ústeckého kraje | foto: Martin Adamec, MF DNES

V Ústeckém kraji znovu vyjely všechny autobusy

  • 57
Úderem šesté hodiny večer se autobusová doprava v Ústeckém kraji vrátila k normálu. Dopravní podnik Ústeckého kraje obnovil standardní provoz. Autobusy v regionu nejezdily od úterý kvůli sporům dopravního podniku s krajem o úhradu údajných dluhů.

„Autobusy opět rozjedeme kvůli krizové situaci a veřejnému zájmu. A také proto, že Ústecký kraj dal svými posledními kroky najevo, že je ochoten za dopravu platit, ale ne Dopravnímu podniku,“ zdůvodnil rozhodnutí mluvčí DPÚK Marek Ženkl.

Autobusy na Ústecku poprvé nevyjely v úterý. Dopravní podnik totiž tvrdí, že mu kraj dluží peníze za ztrátu z osobní dopravy za tři měsíce. Podle kraje ale žádné dluhy neexistují.

„Není pravda, že podniku něco dlužíme, nedlužíme ani korunu,“ řekl v úterý ústecký hejtman Jiří Šulc.

Dopravce ale požaduje uhrazení ztráty 315 milionů korun za veřejnou dopravu. Aby své argumenty podpořil, nechal své autobusy od 1. srpna v garážích. Jednání o penězích budou ale pokračovat i nadále.

„Autobusy se rozjedou, ale nárok Dopravního podniku platí,“ řekl iDNES.cz Marek Ženkl. Definitivní verdikt by podle něj měl vynést soud.

Hejtman Šulc přičítá změnu postoje DPÚk i tlaku veřejného mínění a společnému postupu krajů, které nabídly materiální i personální pomoc.

„Dopravní podnik změnil stanovisko jistě i proto, že krajský úřad zajistil na ráno 175 spojů a do neděle by dokázal nasmlouvat 70 procent spojů, kterými bychom byli občany schopni přepravovat. Svou roli jistě sehrálo zahájené správní řízení antimonopolního úřadu,“ konstatoval Šulc.

Antimonopolní úřad chce prošetřit možné zneužití dominantního postavení ze strany dopravního podniku. - více zde

,