stavba, stavebnictví, dům (c) profimedia.cz/corbis

Stavba, stavebnictví - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

V Olomouckém kraji vyrostou byty místo kasáren

Desítky nových bytů plánují v bývalých kasárnách Staré Město na Šumpersku a Mikulovice na Jesenicku. V areálech najdou zázemí také podnikatelé. „Máme bohužel zpoždění, protože skoro čtyři roky se táhl převod kasáren od armády na město," uvedl starosta Starého Města Jaroslav Macek.

"Navíc jsme nestihli loni na podzim termín žádostí o dotace. Převod se uskutečnil až po něm," dodal Macek.

Radnice vybere firmu, která zpracuje projektovou dokumentaci na tři hlavní bloky, ve kterých budou byty. "Odhadem zde vznikne kolem šedesáti nových bytů, záleží na jejich velikosti," uvedl Macek.

Zájem je podle něj i o objekty, které se hodí pro podnikatelské využití.

"Musím říct, že největší zájem byl před čytřmi či třemi lety. Přesto máme pětadvacet podnikatelů s vážným zájmem přesunout do kasáren svou firmu," sdělil Macek.

Mikulovice kasárna ještě nemají. Poslední skupinka vojáků je totiž opustí koncem března. Přesto radnice počítá s tím, že armáda vyhoví žádosti obce a vojenský areál bezúplatně převede.

fotoVývoj cen bytů sledujte na
CENYBYTU.IDNES.CZ

"Jasno by mělo být zhruba v polovině roku. Už teď ale máme představu, co bychom tam chtěli mít, a připravujeme se tak, abychom po převodu mohli okamžitě zadat vypracování dokumentace,“ podotkl starosta Mikulovic Ivan Dost.

Vojenský prostor podle představ radnice oživí hlavně stovka nových malometrážních bytů. Obec počítá také s domovem důchodců pro padesát lidí nebo s výcvikovým střediskem pro záchranáře. Vedle výcvikového střediska si radní představují centrum pro adrenalinové sporty.