V Liberci vznikla pivní samoobsluha

  • 2
Sen mnoha žíznivců, kteří většinou nechtějí čekat na první či další pivo, než s ním přijde číšník či servírka, se podařilo splnit na severu Čech. Liberecký restauratér Ivan Duleba totiž ve svém podniku v centru města otevřel první pivní samoobsluhu.

Do nově upravených prostor bývalého skladu umístil jednu pípu, z níž si mohou hosté sami točit pivo dle libosti. "Je to hlavně pro menší skupinky, které se složí na sud a pak si ho i vytočí," popsal Duleba.

Návštěvníci zaplatí za pivo stejně, jako kdyby si ho nechali přinést. Majitel nemá obavy, že by o novou službu nebyl zájem. "Teprve jsme otevřeli a už máme první objednávky," řekl hostinský.

O otevření pivní samoobsluhy uvažoval Duleba už pět let, chyběly mu ale peníze i vhodné prostory. "Pivo se už teď vozí každý den, takže nepotřebuji mít tak velké sklady. Část jsem proto opravil," vysvětlil.

Původně měly být pípy s měřičem vytočeného piva dokonce na každém stole, od této myšlenky ale nakonec ustoupil. "Bylo by to příliš drahé," řekl hospodský. Hosté restaurace Duli-Plzeňka nové zařízení vítají. "Člověk může pít, jak se mu zachce. Pivo hned jinak chutná, když si ho sám natočím," řekl Petr Frýba z Liberce.

Do tradiční bašty plzeňského piva v Liberci otevřením pivní samoobsluhy pronikl jeho místní konkurent - svijanský pivovar. "Zpočátku jsme tomu příliš nevěřili, ale nakonec nás majitel přesvědčil a věříme, že se tento nápad ujme," řekl ředitel Pivovaru Svijany František Horák.