Vlastimil Tlustý

Vlastimil Tlustý | foto: Václav Pancer, MF DNES

V inzerátech byla chyba, přiznal Tlustý

  • 85
V inzerátech, které nechal zveřejnit ministr financí Vlastimil Tlustý, se objevila chyba. Tlustý v tiskové zprávě uznal, že 30 až 50 miliard korun, které ministerstvo v inzerátech uvedlo jako odhadovanou záruku státu za hospodaření neziskových nemocnic, je řádově chybný údaj.

„U položky záruky za hospodaření neziskových nemocnic došlo chybným přepisem k uvedení řádově špatného údaje. Za tuto chybu je zodpovědný Kabinet ministra a nemuselo k ní dojít, pokud by konečné znění inzerátu bylo autorizováno prvním náměstkem Janotou,“ stojí v prohlášení.

To vydal Tlustý společně s odvolaným náměstkem Eduardem Janotou. Ten zveřejnění inzerátů a v něm uváděných čísel kritizoval. Pod inzeráty byl totiž uveden jako zdroj informací. Ministr Janotu po kritice inzerátů odvolal.

Oba aktéři sporu v prohlášení uvádějí, že považují vzniklý konflikt za nešťastný a zbytečný. Tlustý navíc souhlasí s Janotovu námitkou, že Janota neměl být v inzerátech uveden jako zdroj informací, pokud mu nebyly předloženy k závěrečné autorizaci.

Janota podle prohlášení považuje za chybu také zveřejnění intervalů možných dopadů, plynoucích z arbitráží a soudních sporů, které Česká republika vede. Nezpochybňuje prý ale samotný fakt jejich existence a rizika možných dopadů do veřejných rozpočtů.

Ministerstvo financí v uplynulých dnech nechalo otisknout dva novinové inzeráty, v nichž varuje před stavem veřejných financí. Stojí v nich, že dluh země je 1,3 bilionu korun, inzeráty však neupřesňují, že podle metodiky Eurostatu je skutečný dluh necelý bilion korun.

Ve společném prohlášení Tlustý s Janotou zopakovali, že výše dluhů veřejných rozpočtů vysoce převyšuje veřejnosti opakovaně uváděný údaj jeden bilion Kč (stanovený dle metodiky Eurostatu) a při zahrnutí podmíněných podrozvahových závazků se blíží 1,3 bilionu Kč.

Tlustý i Janota považují zveřejněním společné zprávy celou záležitost za uzavřenou.