Poslankyně Zuzka Rujbrová při hlasování o lustračním zákoně. Archivní snímek

Poslankyně Zuzka Rujbrová při hlasování o lustračním zákoně. Archivní snímek | foto: David Neff

V dozorčí radě ČKA usedne poprvé člen KSČM

  • 63
Sněmovna obsadila uvolněná místa v dozorčí radě ČKA. V radě poprvé usedne i člen KSČM. Funkci totiž získala komunistka Zuzka Rujbrová a člen ČSSD Jiří Václavek. Křesla jsou volná od února, kdy Sněmovna odvolala šéfa poslanců ODS Vlastimila Tlustého a exposlance Vladimíra Doležela.

Tlustého i Doležala Sněmovna odvolala na začátku února. Důvody byly různé. Zatímco Doležalovi se stalo osudným podezření z korupce, Tlustý skončil kvůli politice. - více zde

Vlastimil Tlustý totiž obvinil ministra Sobotku, že chce Česko připravit o 11 miliard, které se vztahovaly k pohledávce za ČSOB (více zde). Sociální demokraté mu poté vyčítali nekonstruktivní přístup, politizování práce agentury a zveřejňování citlivých údajů.

Poslanci ODS se tehdy svých spolustraníků zastali. Prohlásili, že Sněmovna odvolává členy rady ve chvíli, kdy po letech skončilo hospodaření ČKA v černých číslech. ČKA loni poprvé hospodařila se ziskem a vydělala 1,6 miliardy korun, připomněla ČTK.

Občanští demokraté vyloučení komentovali slovy, že veškeré změny směřují k jedinému cíli - a sice ovládnutí ČKA sociálními demokraty a komunisty. - více zde

ODS se od činnosti ČKA v únoru distancovala a uvedla, že se dalších "čachrů" v agentuře nebude účastnit, a nenavrhne proto svého zástupce. Přesto občanští demokraté jednoho zástupce v radě mají. Je jím Michal Doktor, který má prý na další činnost agentury dohlédnout.

,