Dům, nemovitost - Nemovitosti - ilustrační foto | foto: plz, iDNES.cz

Ústavní soud odmítl zrušit výhody regulovaných bytů

  • 857
Ústavní soud nezasáhl proti privilegiím regulovaného nájemného. Nevyhověl návrhu Městského soudu v Praze, který požadoval zrušení paragrafů občanského zákoníku speciálně upravujících nájemní bydlení. Regulaci ale ústavní soudci znovu kritizovali, pokárali kvůli ní i parlament.

Ústavní soud znovu zopakoval, že považuje za neúnosnou situaci, kdy vedle sebe stojí dvě skupiny vlastníků - jedni s regulovanými nájemníky a druzí s byty s neregulovaným nájemným.

„Taková situace je dlouhodobě neudržitelná,“ řekla soudkyně Ústavního soudu Ivana Janů.

Ústavní soud ovšem naznačil cestu, jak by se mělo v těchto případech postupovat.

Prohlásil, že je na obecných soudech, aby v jednotlivých případech rozhodovaly o nárocích a žalobách majitelů domů. Odmítl stanovisko Nejvyššího soudu, podle kterého soudy tuto rozhodovací povinnost plnit nemusely.

Ústavní soud naopak obecné soudy vyzval velmi důrazně, aby konkrétní případy řešily. „Obecné soudy rozhodovat musí a je jejich povinnost poskytnout ochranu právům. Ústavní soud bude ale zdrženlivý v tom, aby dával obecným soudům konkrétní návod, jak to mají udělat,“ dodala Janů.

Napadené paragrafy občanského zákoníku omezují například výpovědi z bytu a nařizují pronajímateli zajišťovat náhradní bydlení.

Předseda Soudcovské unie Jaromír Jirsa už dříve řekl, že pokud by stížnost uspěla, regulace by mohla v jediném okamžiku skončit. Předseda Sdružení na ochranu nájemníků a poslanec za ČSSD Stanislav Křeček naopak varoval, že by to mohlo vyvolat v oblasti bydlení anarchii.

Ve zrušení současné úpravy doufali majitelé domů, kteří už podávají žaloby k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Kdyby se vypustila z občanského zákoníku pasáž o nájmu bytu, platila by podle nich jen obecná ustanovení a bylo by možné všechny smlouvy na dobu neurčitou vypovědět do tří měsíců.

Příznivci deregulace tak upínají své naděje k zákonu o nájemném, který Senát vrátil Sněmovně. Majitelé bytů by podle něj měli mít možnost během čtyř let zvyšovat nájemné k novým stropům. Zákon počítá se zvyšováním ceny nájemného v letech 2007 až 2010 v průměru o 14,2 procenta.

Po čtyřech letech deregulace by se pak činže měly podle senátorů dostat blízko k úrovni tržního nájemného. Po skončení přechodných období už má záležet jen na dohodě nájemníka a pronajímatele. Pokud se nedohodnou, rozhodne soud.

Zákon ale musí podpořit 101 poslanců, Táňa Fischerová z US-DEU už přitom prohlásila, že pro něj hlasovat nebude.

,