USA daly slabému dolaru zelenou

  • 14
Propad dolaru vůči euru se zdá být bez konce. V pátek znovu posunul historické minimum, když prorazil hranici 1,33 dolaru za euro. Americká měna reagovala na zprávu, že Čína prodává dolarové rezervy. Analytici se shodují, že Američanům slabá měna vyhovuje.

Čína chce prodejem dolarových zásob minimalizovat kurzové ztráty, které jí kvůli slábnoucí americké měně hrozí. Tím nicméně propad dolaru jen umocnila. Na čtyřleté minimum se dolar dostal i vůči japonskému jenu.

Konec politiky silné měny
Dolar ztratil od začátku října vůči euru kolem devíti procent. Podle obchodníků už se na oslabování americké měny nepodílí jen reálný stav americké ekonomiky, ale zejména fakt, že Spojené státy dávají slabému dolaru zelenou. To je totiž příznivý stav pro americké exportéry, protože jejich zboží je ve světě díky slabé měně levnější.

Američané si od propadu proto slibují, že se brzy vylepší deficit běžného účtu. Právě vysoký schodek byl ostatně z jedním nejdůležitějších impulsů, který k pádu dolaru přispěl.

Analytici předpovídají, že pokud se dolar na těchto minimech udrží, případně ještě dále klesne, Američané v příštím roce budou schopni poměrně výrazně snížit deficit rozpočtu i běžného účtu. V každém případě je slabý dolar vzpruhou pro řadu firem, které mají nadnárodní působnost, dodala ČTK.

Evropě začíná silné euro dělat starosti
Čechům zatím slabý dolar vyhovuje - zlevňuje ropu a plyn a ve vývozu příliš nevadí, protože do USA se vyváží málo. Češi obchodují především s evropskými zeměmi. Kdyby však měla problémy Evropa, česká ekonomika by to pocítila.

A evropské instituce už se začínají příliš silného eura obávat. Pokud je totiž slabý dolar příznivý pro americké vývozce, platí stejně pro Evropu, že její exporty zdražuje.  Podle ekonomů by se silná evropská měna mohla podepsat na hospodářském růstu a může dojít k poklesu zisku u řady společností.

,