Unie žaluje Německo kvůli Volkswagenu

  • 7
Spor o ochranu Volkswagenu skončil u soudu. Evropská komise zažalovala Německo kvůli 44 let starému zákonu. Ten brání automobilku před nepřátelským převzetím. Podle Bruselu je ale taková právní norma v rozporu se zásadami volného pohybu kapitálu.

Evropská unie kritizovala německý systém už delší dobu. Současný stav totiž umožňuje spolkové zemi Dolní Sasko kontrolovat automobilku prostřednictvím menšinového akciového podílu.

Zákon o Volkswagenu má totiž řadu omezení: na valné hromadě může mít jeden akcionář maximálně dvacet procent hlasovacích práv, a to bez ohledu na to, jak velký je ve skutečnosti jeho akciový podíl. Pro klíčová rozhodnutí musí navíc existovat minimálně 80procentní podpora, Dolní Sasko má automaticky zajištěna místa v představenstvu.

Německý kancléř Gerhard Schröder - bývalý předseda dolnosaské vlády - sám v představenstvu VW osm let zasedal. Teď zákon důsledně obhajuje. Podle něj je nezbytný k ochraně pracovních míst v největší evropské automobilce.

"Zákon o Volkswagenu je dědictvím německé průmyslové minulosti a je neslučitelný s evropským společným trhem," řekl ředitel Centra pro Evropská politická studia Daniel Gros. "Cílem není trestat. Úlohou Německa je jen sladit své právo s pravidly EU."

Rozhodnutí Komise nezmění osud VW přes noc. Evropský soudní dvůr většinou spěje v jednotlivých případech k verdiktu zhruba dva roky.

Pokud soud zákon o Volkswagenu odmítne, VW by se do budoucna mohla stát terčem převzetí. Před dvěma lety podobné plány naznačil například americký Ford.

Ani Volkswagen ani Berlín rozhodnutí nekomentovaly.

,