Ukrajina omezila bankomaty i nákup dolarů

  • 10
Politická krize na Ukrajině se už přelila i do bank. Obyvatelé začali ve velkém vybírat peníze a převádět je na dolary. Centrální banka proto musela zavést řadu omezení pro nákup zahraniční měny i výběry z bankomatů.

Mimořádná opatření budou platit do 31. prosince. Centrální banka je zdůvodnila snahou "zachovat stabilitu bankovního systému i ochranu vkladatelů".

Ukrajinu po prezidentských volbách z 21. listopadu zachvátil chaos. Opozice kvůli podezření z falšování výsledků volby neuznává. Zemi hrozí rozdělení a prezident Leonid Kučma varoval v pondělí před zhroucením finančního systému. Lidé začali hromadně vybírat vklady a měnit domácí měnu na dolary.

Centrální banka omezí prodej americké měny na tisíc dolarů denně a v bezhotovostním styku firem na 50 000 dolarů za den. Na výběry z bankomatů platí nově denní limit 1500 hřiven (6660 korun).

Firmy mohou vybrat z účtů kromě nákladů na mzdy a další provozní výdaje maximální částku 80 000 hřiven měsíčně.

Centrální banka rovněž potvrdila svůj slib poskytnout stabilizační úvěry komerčním bankám ohroženým hromadnými výběry vkladů a krizí likvidity. Podle bankéřů začaly útoky na vklady týdny před volbami, protože lidé přestali mít důvěru v bankovní systém a v politický vývoj.

V posledních dnech se začaly tvořit fronty před bankami na východě země v oblastech Doněcku a Lugansku. Lidé se zde vrhli na banky poté, co místní úřady začaly mluvit o možnosti referenda a vytvoření oddělené republiky.

Ukrajinec vybírá peníze u jednoho z kyjevských bankomatů. (29. listopadu 2004)