Učitel šel do vazby za falešné bankroty

  • 8
Brněnský pedagog Vladislav Větrovec stráví nějaký čas za mřížemi. Soud na něj uvalil vazbu. Policie Větrovce podezírá, že je hlavním aktérem tunelování několika krachujících firem, kterého se měla dopustit skupina kolem konkurzního soudce Berky.

Vladislav Větrovec, který působí jako prorektor na Vysoké škole Karla Engliše, je obviněn z manipulace několika krachů. Podle policie byl právě on hlavou skupiny, která se do falešného konkurzu pokusila loni poslat i Union banku.

"Soudkyně vyhověla naší žádosti ve dvou bodech. Bude ve vazbě z obavy, aby neovlivňoval svědky a také aby nepokračoval v trestné činnosti, uvedl státní zástupce Jaroslav Dolejší, který má případ na starosti.

Větrovec si na místě hned podal stížnost, o které bude rozhodovat Krajský soud v Plzni. Z věznice v Karlových Varech by měl být převezen zřejmě do vazební cely v některé ze severočeských měst.

Soudkyně Michalela Jasová měla na prostudování třiceti šanonů spisu a složitého případu série aranžování falešných konkursů jen 24 hodin. Šestici obviněných se mělo podle policie podařit převést si více než 100 milionů korun.

"Přístup paní soudkyně musím ocenit," vyjádřil se Dolejší.

Státní zástupce vazbu požadoval ze všech třech možných důvodů, kterými je maření vyšetřování, pokračování v trestné činnosti a útěk. Soudkyně uznala první dva důvody, uvedla agentura ČTK.

Vladislava Větrovce zadržela policie v pondělí v jednu hodinu odpoledne jako šestého z hlavních aktérů skupiny, která se měla obohacovat na bankrotech firem ZKL Klášterec, stavebního podniku Ralsko, Zbrojovky Brno a firmy Retema z Mostu.

Skupina, do níž patřil soudce, správci konkurzů a odhadci majetku, aranžovala krachy firem. Tak se dostala k milionovému majetku, který následně rozprodávala.

,