ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Najít kvalitní účetní je zázrak. Firmy spoléhají na reference, říká průzkum

  • 19
Mít dobrou účetní je pro blaho firmy zásadní, její chyby však mohou snadno vyústit i v insolvenci. Manažeři si ale kvalifikaci účetních často neumějí ověřit ani nevědí, co náplň jejich práce vlastně obnáší. Z průzkumů realizovaného Svazem účetních ČR vyplývá, že 66 procent firem se při výběru spoléhá čistě na reference. A současně 9 z 10 podnikatelů si myslí, že povolání je prostá „úředničina.“

Od devadesátých let platí, že nesprávné vykázání hospodářských výsledků je chybou jednatele firmy, případný postih tak dopadne na jeho hlavu. Jenže k výkonu povolání účetního dnes není třeba ani maturita. Stačí výuční list v jakémkoli oboru nebo prokázat praxi na úřadu práce.

Hledáte dobrou účetní? Najděte ji v databázi internetového pracovního portálu jobDNES.cz.

„Když někdo, kdo stával u kopírky, převezme komplexní zodpovědnost za účetní oddělení, je to problém,“ tvrdí ředitelka svazu Magdalena Králová. Ta se také dlouhodobě snaží přidat této profesi punc kvality. Stávající účetní mohou zažádat o tzv. certifikaci. Na první úrovni se člověk stává certifikovaným účetním a na druhém už účetní expert. „Tito lidé se potom stávají pravou rukou jednatelů ve firmě a pomáhají jim s financemi,“ tvrdí Králová.

Účetní jako auditor?

Podle průzkumů si jednatelé uvědomují potřebu soustavného vzdělávání. Certifikovaných účetních je ale mezi všemi účetními pouze jedenáct procent. Objevují se dokonce i návrhy, zda by nemělo být podmínkou pro toto povolání ekonomické či právnické vzdělání. Nebo jestli profesi nezařadit na seznam regulovaných povolání, jako je to třeba u auditora nebo daňového poradce.

Povolání účetního není pro většinu lidi atraktivní také proto, že se většinu času musí zabývat papírováním. Z dat vyplývá, že současně je 80 procent náplně práce právě jen účetní agenda. Také pouze 1 z 5 účetních si o sobě myslí, že je respektovaný poradce. Budoucnost sektoru vidí Robert Soudný, šéf startupu wflow.com, který se Svazem podílel na výzkumu, v digitalizaci celého sektoru.

Tvrdí ale, že v sobě mají lidé zakořeněný předpoklad „co je psáno, to je dáno“ a technologie vzbuzují nedůvěru. „Severské státy jsou přitom nejméně pět let napřed. Mají automatizaci na 75 procent a přemýšlejí, jestli i to není málo,“ komentuje Soudný.

S příslušnými technologiemi se účetní zbaví repetitivní rutinní činnosti. „Automatizace znamená konec účetních jako přepisovačů,“ tvrdí Soudný. Podle něj jim pak zbude čas na zajímavější úkony a celkově se práce zefektivní. Šéf startupu věří, že právě díky technologiím také obor přitáhne mladé lidi, které k nim mají blíž.