Etiketa Tuzemák, výrobce likérka Drak

Etiketa Tuzemák, výrobce likérka Drak | foto: Policie ČR Příbram

Tuzemák Likérky Drak musí do čtvrtka z pultů, rozhodla inspekce

  • 35
Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila, aby se od čtvrtka neobjevila na pultech maloobchodníků jediná lahev Originál tuzemáku od Likérky Drak z distributorské sítě Verdana. Inspekce ve vzorcích našla až 50 procent jedovatého metanolu. Do 26. října pak musí být všechen alkohol ve skladech distributora.

"Inspekce včera (v úterý) nařídila společnosti Verdana, aby vyrozuměla své odběratele, že Originál tuzemák vyrobený Likérkou Drak není bezpečný," řekl iDNES.cz mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Obchodníci musí tento alkohol do čtvrtka stáhnout do zázemí a nesmí ho prodávat. Společnost Verdana pak do 26. října musí stáhnout všechen podezřelý tuzemák do svých skladů.

Lidé, kteří lahve s tuzemákem od Likérky Drak distribuovaný Verdanou od letošního 1. ledna mají doma, by podle něj "měli být opatrní".

Kopřiva uvedl, že tento druh tuzemáku by se do maloobchodní sítě neměl vůbec dostat, ale připustil, že se jeho distribucí zabývali lidé, kteří předpisy a zákony příliš nedodržovali. Nelze tak vyloučit, že by v některých obchodech být mohl.

Policie kvůli nálezu lahví s jedovatým alkoholem, které objevila ve skladu Verdany ve Zlíně na Rybníkách, už v úterý zadržela jednatele Likérky Drak z Chvalčova na Kroměřížsku Pavla Čanigu. Po jednateli její výhradní distribuční firmy pro Česko Verdana Robertu Sedlaříkovi vyhlásila celostátní pátrání (více čtěte zde).

Podle krajské policejní mluvčí Jany Macalíkové je dvaačtyřicetiletý Čaniga podezřelý z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Tuzemák o obsahu 0,42 litru, celkem 7 600 lahví, byl nalezen na konci září ve skladu společnosti Verdana ve Zlíně v bývalém areálu Svitu. Podle mluvčího SZPI by nalezené množství dokázalo usmrtit tisíce lidí. Výrobce měl lihovinu připravenou k distribuci do maloobchodní sítě.

,