Nákup, obchod, oblečení

Nákup, obchod, oblečení | foto: Profimedia.cz

Tržby v Česku dál rostou, v oblibě je internet

  • 4
Tržby českých obchodníků stále rostou vysokým tempem. Češi kupovali především elektroniku, nábytek, zboží pro domácnosti. Rozmach zažívá internetový a zásilkový prodej. Meziročně maloobchod v červnu vzrostl o 6,4 procenta. Přesto je ale růst pomalejší než v prvním čtvrtletí.

Statistici navíc zvlášť vyčleňují motoristický segment. Po jeho započtení růst dosáhl 7,2 procenta.

Podle Českého statistického úřadu se dobře prodával také textil a obuv. Tržby se zvyšovaly i přesto, že celkově bylo zboží proti loňskému červnu dražší. Zdražovaly především potraviny, kosmetika a léky. Ostatní zboží převážně zlevňovalo.

I když zásilkový prodej a prodej přes internet rostl podle statistiků nejrychleji, celkový dopad na růst tržeb až tak významný nebyl.

Česká poptávka nicméně nadále roste svižným tempem, říká analytik společnosti Patria David Marek. Mzdy rostou, nezaměstnanost klesá.

"To vysvětluje pokračování růstu útrat domácností v obchodech. Napomohly tomu také nízké úrokové sazby podporující nákupy prostřednictvím spotřebitelských úvěrů," říká Marek.

Český růst tržeb je vysoko nad evropským průměrem. Podle údajů zveřejněných Eurostatem vzrostly v červnu sezónně očištěné tržby v maloobchodě Unii o 2,2 procenta. 

Jednotlivé přírůstky se ale výrazně liší. V Lotyšsku obchod kvete. Obchodníci tu meziročně zaznamenali nárůst o téměř o čtvrtinu. Skvěle se dařilo i dalším pobaltským státům. V Rakousku se tržby zvýšily jen o necelé procento a v největší evropské ekonomice, v Německu, dokonce o 2,5 procenta klesly.