Jaroslav Vítek (vlevo) a Jaroslav Eliáš odcházejí z jednací síně. Soud je chce

Jaroslav Vítek (vlevo) a Jaroslav Eliáš odcházejí z jednací síně. Soud je chce poslat do vězení na 9 let za roli v kauze H-Systems. | foto: ČTK

Tři bývalí manažeři H-Systems mají jít do vězení na 8 a 9 let. Odvolávají se

  • 14
Letitá kauza vytunelované společnosti H-System a klientů okradených o téměř miliardu korun, se dostala do další fáze. Městský soud poslal za mříže bývalé tři členy vedení firmy, která obchodovala s levným bydlením. Devět let dostali Jaroslav Vítek a Jaroslav Eliáš a osm let Ladislav Tůma. Trojice mužů se odvolá, případ půjde k vrchnímu soudu.

Rozhodl o tom Městský soud v Praze. Prvoinstanční senát jim za účast na podvodu v minulosti již dvakrát uložil nepodmíněné tresty, odvolací soud však obě rozhodnutí zrušil. V kauze H-System přišlo podle soudů nejméně 1095 lidí o minimálně 980 milionů korun.

Tůma, Vítek a Eliáš byli původně souzeni spolu s majoritním akcionářem H-Systemu Petrem Smetkou, který pak dostal pravomocně 12 let vězení. Soudy jej označily za hlavního strůjce rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení.

Po založení H-Systemu v roce 1993 a po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Smetka podle soudů převáděl peníze klientů na společnosti, které založil v 90. letech.

Tůmovi, Vítkovi a Eliášovi pražský městský soud již v roce 2004 vyměřil za účast na podvodu každému 9,5 roku vězení, odvolací senát však v jejich případě rozsudek zrušil, a tak se jejich skutky musel pražský městský soud zabývat znovu. Napodruhé, loni v dubnu, vyměřil městský soud Vítkovi a Eliášovi každému devět let vězení a Tůmovi trest o rok kratší, tedy stejně jako dnes. I tentokrát však pražský vrchní soud rozhodnutí zrušil a případ vrátil prvoinstančnímu senátu.

,