První ranní snímky odhalily skutečný rozsah škod po řádění tornáda v Moravské...

První ranní snímky odhalily skutečný rozsah škod po řádění tornáda v Moravské Nové Vsi. (25. června 2021) | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Lhůta na žádosti o pomoc po tornádu je do půlky října. Stát vyplatí 200 milionů

  • 0
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) prodloužilo příjem žádostí do programu Pomoc po tornádu do 15. října. Původně se počítalo s tím, že příjem žádostí skončí už 30. září. Podnikatelé mohou žádat o příspěvek na obnovu nebo nákup nového majetku, na podporu má stát vyhrazeno 200 milionů korun.

Někteří podnikatelé podle MPO stále nemají příslušné podklady k uznání kompenzace, proto se úřad rozhodl posunout termín ukončení příjmu žádostí. Ten začal 30. června.

Státní agentura CzechInvest, která má administraci programu Pomoc po tornádu na starost, k 21. září evidovala 167 podaných žádostí za 82 milionů korun. Z nich bylo na MPO ke stejnému datu předáno 130 žádostí za zhruba 59,6 milionu korun. Úřad postupně podnikatelům posílá peníze na účty, k 21. září proplatil 110 žádostí v objemu 48,9 milionu korun.

Podporu mohou podnikatelé čerpat na stroje a zařízení, software zajišťující funkčnost nakupovaných strojů i nezbytné licence, stavební a technické práce, dopravní prostředky, zásoby a zboží. Za uznatelné výdaje nelze naopak pokládat například splátky půjček a úvěrů, penále nebo celní a správní poplatky.

Žadatel, který má proti živelním pohromám pojištění, může získat příspěvek až ve výši rozdílu mezi pojistným plněním a cenou nového majetku. Kdo není pojištěn, má nárok na dotaci až 80 procent ceny nově pořízeného majetku.

Podnikatelé mohou žádat i jinde

Podnikatelé mohou zároveň od 16. srpna prostřednictvím Agentury pro podnikání a inovace (API) podávat také žádosti o dotaci na obnovu poškozených provozoven. Z programu Nemovitosti mohou získat jeden až 35 milionů korun za přispění prostředků z evropských fondů. Podpora funguje v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). 

Na pomoc je připraveno 500 milionů korun. API zatím žádné žádosti nepřijala. „Podle našich informací čekají někteří žadatelé ještě na znalecké posudky,“ řekla mluvčí API Jana Náchodská.

Podnikatelé zasažení tornádem mohou dále prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (nyní Národní rozvojové banky) získat bezúročný úvěr od 500 000 do 45 milionů korun na investice v rozšířeném programu Expanze - úvěry.

Bouře s tornádem letos 24. června zasáhla především Břeclavsko a Hodonínsko. Jihomoravský kraj předběžně náklady na obnovu majetku odhaduje na zhruba 6,9 miliardy korun. Ve stejný den zasáhla bouře také obce Stebno a Blatno na Lounsku, kde způsobila milionové škody. Poničené tam jsou zejména hospodářské budovy.

Očití svědci líčí hrůzné okamžiky tornáda (25. června 2021):

,