Tisíce lidí zápolily o deset dejvických bytů

  • 6
Pořádnou dávku štěstí měla Barbora Macháčková z Prahy 6. Při losování o jednopokojový byt v Zelené ulici v Bubenči zaznělo její jméno. "Jsem samozřejmě hrozně ráda, že mám nový byt, i když zatím ještě nevím, kdy se budu stěhovat," řekla šťastná výherkyně.

Za bydlení na dobré adrese v klidné čtvrti Macháčková zaplatí městské části 432 tisíc korun.

Dejvická radnice v neděli odpoledne losovala v obřím stanu na dejvickém náměstí nové majitele deseti obecních bytů, které se uvolnily po neplatičích a po úmrtí předchozích nájemníků.

Tyto byty se Praha 6 rozhodla prodat tomu, kdo zvítězí ve veřejném losování. Osud asi dvaceti tisíc zájemců byl v dětských rukou, které jména výherců vytahovaly z bazénku.

Nejdražším v nabídce byl podle zástupkyně starosty Marie Kousalíkové dvoupokojový byt v Evropské ulici, za ten radní chtějí skoro tři čtvrtě milionu korun. Naopak nejlevnější bydlení bylo v garsonce o zhruba třiceti metrech čtverečních, a to za 140 tisíc korun.

"Ke každému bytu jsme vylosovali celkem pět uchazečů. To pro případ, že by některý z nových majitelů třeba neměl peníze na zaplacení anebo by z nějakého důvodu byt odmítl. I když to je nepravděpodobné, protože lidé ceny nabízených bytů znají. Navíc při jarním losování o patnáct bytů je všichni vítězové zaplatili," řekla Kousalíková.

Moc výherců však napínavý souboj o byt včera nesledovalo. "Kromě slečny Macháčkové sem přišli ještě manželé, kteří vyhráli dvoupokojový byt ve Stochovské ulici," podotkla Kousalíková.

Ve hře byly včera garsonky, jednopokojové a dvoupokojové byty. Losování ve velkém stanu přihlížely asi tři stovky lidí. O byty se mohli ucházet jen obyvatelé Prahy 6, kteří dosud žádný byt nezprivatizovali.

Lidé také mohli zhlédnout výstavu o budoucnosti Prahy 6. "Ukazujeme tady, co by se u nás mělo v příštích letech postavit. Návštěvníci tu mohou vidět i navrhované prodloužení trasy metra z konečné Dejvická k Ruzyni," řekla Kousalíková.

Byty nabízené radnicí Prahy 6 k prodeji
* Z více než dvaceti tisíců zájemců zástupci městské části Prahy 6 vybírali losováním nové majitele deseti obecních bytů.
* K dispozici byly garsonky, jedno- a dvoupokojové byty.
* Nejlevnější garsonka byla k dispozici za cenu 140 tisíc, nejdražší dvoupokojový byt pak za tři čtvrtě milionu korun.