Šéf Synotu Ivo Valenta

Šéf Synotu Ivo Valenta | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Synot ruší stovky automatů, šéf firmy chce hnát zdanění hazardu k soudu

  • 71
Uherskohradišťská společnost SynotTip ruší povolení na stovky svých herních zařízení. Jde hlavně o videoterminály. Podobně se chovají i další loterijní firmy v Česku, rušením některých přístrojů chtějí ušetřit. Šéf Synotu Ivo Valenta také naznačil, že zvažuje právní kroky proti podle něj neúměrnému zdanění hazardu.

Loterijní firmy tak reagují na novelu zákona o jednotném inkasním místě, jež jim přikazuje, aby od letoška platily za každý přístroj 55 korun denně. Většinou ruší málo využívané přístroje a zejména ty, které existují zatím jen papírově.

"Při neúměrném daňovém a finančním zatížení loterijních společností jde o naprosto logický krok," uvedl zakladatel Synotu Ivo Valenta.

Nový zákon provozovatelům hazardu zakazuje, aby 20 procent ze svých zisků odváděli podle libosti na dobročinné účely. Peníze teď posílají z větší části městům, z menší pak státu. Hradí i daň z příjmu 19 procent. "Zvažujeme právní kroky proti takovému zdanění," naznačil Valenta.

To, že loterijní společnosti začínají rušit přístroje, potvrdilo také ministerstvo financí, které od začátku letošního roku řeší stovky takových žádostí. Ve Zlínském kraji bylo ještě na přelomu roku povoleno přes 3 500 videoterminálů, z toho skoro polovina v krajském městě a okolí. "Skutečně provozovaných jich je ale méně," poznamenal Jakub Haas z ministerstva financí.

To vše znamená, že města dostanou z hazardu méně. Ministerstvo odhaduje, že například Zlín by mohl při stávajícím počtu přístrojů vyinkasovat letos až 80 milionů korun, což by byla pro skoro prázdnou městskou kasu slušná částka.