Střední Morava: nových bytů bude málo

Překážky v zákoně, tvrdší dotační podmínky a špatné zkušenosti ze spolupráce se soukromými investory. To vše odrazuje města v Olomouckém kraji od další bytové výstavby. Radnice se většinou omezují jen na stavbu bytů pro sociálně slabší skupiny obyvatel nebo byty v domech s pečovatelskou službou.

Přestože některé obce se snaží stavět i klasické byty, těch je stále mnohem méně než zájemců v pořadnících.

V Přerově, kde čeká na byt 760 zájemců, vloni například postavili 31 bytů ve víceúčelovém domě na nábřeží Protifašistických bojovníků. Celý projekt zaplatila radnice společně s fondem rozvoje bydlení a nájemníky. "Plán investic s další podobnou stavbou však letos nepočítá. Budeme pouze připravovat projektovou dokumentaci k dalším domům na nábřeží Protifašistických bojovníků," řekl mluvčí přerovské radnice Bohuslav Přidal.

V Olomouckém kraji se loni během tří čtvrtletí začalo stavět o 8,4 procenta bytů méně než ve stejném období předchozího roku. Celorepublikový průměr byl těsně pod sedmi procenty. V kraji se naopak dostavělo o 25 bytů více, meziroční nárůst je tři procenta. Bytová výstavba je podle olomoucké pobočky Českého statistického úřadu nejaktivnější na Olomoucku. Naopak vázne na Jesenicku, a to v počtu zahájených, dokončených i rozestavěných bytů.

Do stavby dalších bytů se letos nebude pouštět ani Olomouc. "Upřesňujeme si teprve koncepci další bytové výstavby. Jak podmínky ministerstva pro místní rozvoj, tak možnosti našeho rozpočtu se stále mění. Pak jsou tu i předchozí zkušenosti ze spolupráce s firmou Mera," řekl náměstek primátora Jaromír Czmero (ČSSD), proč město s další výstavbou váhá.

Město začalo spolupracovat s firmou Mera Czech před pěti lety. Radnice jí tehdy umožnila stavět byty, které pomáhali financovat nájemníci i stát, bez výběrového řízení. Po krachu Mery se radnice bezvýsledně pokoušela s jejími zástupci dohodnout na vypořádání několikamilionových pohledávek a ještě na konci loňského roku jí hrozilo, že bude muset vracet státu 130 milionů korun a stejně vysoké penále za porušení rozpočtové kázně. Nakonec zaplatila jen stotisícovou pokutu. "Všechny záležitosti s Merou nyní dotahujeme do konce a snažíme se je vyčistit," doplnil Czmero.

Stejně přistupuje k nové výstavbě i město Prostějov. "Zatím odmítáme pouštět se do spolupráce se soukromými investory, nebyly s tím dobré zkušenosti," řekl místostarosta Prostějova Miroslav Pišťák (ČSSD). Dodal, že podle toho, jak budou v zákoně zakotvena pravidla pro sdružování se občanů kvůli výstavbě bytů, nevylučuje město diskusi o tom, jak jim pomoci. "Mohli bychom pomoci třeba výstavbou inženýrských sítí nebo prodejem pozemků za rozumnou cenu," vysvětlil Pišťák. Pokud Prostějov dostane státní dotaci, zahájí ještě letos výstavbu až padesáti bytů pro sociálně slabé v areálu bývalých Jezdeckých kasáren.

V Šumperku a Jeseníku se lidé nových bytů také hned tak nedočkají. "Máme sice v úmyslu stavět asi padesát bytů, není to však tak horké. Když se podíváme do kterýchkoli novin, zjistíme, že nabídla bytů na Jesenicku převyšuje poptávku. Je tedy otázkou, zda bude politická vůle se do výstavby pustit," uvedl starosta Jeseníka Jiří Krátký (ČSSD). "V minulosti jsme postavili sedmdesát bytů na náměstí Jana Zajíce a dům s pečovatelskou službou. Nyní plánujeme jen byty s takzvaným chráněným bydlením," informovala také Kateřina Bezdíčková z bytového odboru šumperské radnice.

VÝVOJ CEN BYTŮ SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

Větší šance na získání domova měli snad jen v Hranicích, kde je v pořadníku asi tisícovka lidí. Město zde v Jižní ulici dokončilo 37 bytů. Další přibyly v budově bývalé školky ve Velké a v ulici Přátelství. Na letošní rok sice město připravovalo spolu s bytovým družstvem ještě mohutnou výstavbu 371 bytů v lokalitě Za Čaputovým dvorem. Zatím však nikdo neví, jak velkolepý projekt dopadne.

"Město se již podle nové vládní vyhlášky nemůže sdružovat s bytovými družstvy tak, jako tomu bylo například při výstavbě bytů na Jižní. Budeme proto muset hledat jiné způsoby financování výstavby bytů," řekl hranický starosta Vladimír Juračka. Podle něj se radnice letos bude snažit získat státní dotaci ještě na stavbu 44 bytů v lokalitě Pod Cementářským sídlištěm. "Stavební povolení již máme, pokud se podaří zajistit peníze, můžeme ihned stavět," dodal mluvčí radnice Petr Bakovský.