ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lundák, MF DNES

Školte úředníky kvůli digitalizaci, žádají developeři. Bojí se krachu systému

  • 7
Mezi developery roste nervozita z blížícího se termínu zavedení digitalizace stavebního řízení. Ta by měla být spuštěna na začátku července, doposud ale nejsou v novém systému školeni ani úředníci, ani pracovníci firem, které výstavba živí. Developeři se tak obávají, že spuštění nového systému skončí fiaskem a zablokováním výstavby.

„Bohužel dosud nebyl digitální systém představen, chybí jakékoli informace k němu, a to nejen těm, kteří jej budou využívat na straně stavebníků, ale také těm, kdo s nimi mají pracovat. Stavební úřady, obce, města, kraje, dotčené orgány státní správy, odborné svazy a instituce, ti všichni avizují, že dosud je nikdo o podobě systému neinformoval, natož aby začali být v novém systému školeni a probíhala reálná příprava na jeho implementaci,“ uvádí se v otevřeném dopisu, který premiérovi Petru Fialovi a šéfům resortů místního rozvoje a dopravy adresovali zástupci developerů nebo například Svaz průmyslu a dopravy.

Podle nich by měla vláda měla zpřístupnit vznikající systémy co nejdříve, aby se na práci s nimi mohli všichni zapojení lidé připravit, případně termín zavedení nových pravidel odsunout. O druhé možnosti se prý už mezi odborníky ve stavebnictví spekuluje.

Digitalizace stavebního řízení stojí. Česko může přijít o peníze z EU

Podle dřívějšího vyjádření ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše z konce loňského roku nemají být nové nástroje pro povolování staveb pro úředníky náročnější než ty, které se využívají doposud. Zároveň oznámil, že školení a newslettery pro úředníky jsou připravené. „Chtěl bych ujistit kraje, obce i stavební úřady, že budou mít dostatek času se připravit. Školení odstartovala v prosinci a budou pokračovat po celou první třetinu roku 2024,“ uvedl šéf resortu zodpovědného za digitalizaci české státní správy.

Nový stavební zákon prošel mnoha změnami a byl terčem kritiky. První verzi, kterou připravovala ještě původní vláda Andreje Babiše, se setkala s kritikou, že šla na ruku přímo podnikatelům ve stavebnictví, kteří se na jejím vypracování přímo podíleli. Nová vláda pak z chystané změny vyškrtla požadavek na vytvoření jednotného centrálního stavebního úřadu a platnost částí zákona posunula.