Ministryně financí Alena Schillerová | foto: Michal Sváček, MAFRA

Schodek státního rozpočtu na příští rok ekonomy zaskočil, mluví o hazardu

  • 347
Ministerstvo financí v pondělí představilo návrh státního rozpočtu pro příští rok a počítá v něm s deficitem ve výši 390 miliard korun. Ohlášený schodek však vyvolal pozdvižení mezi ekonomy. Jde podle nich o noční můru, která může přinést řadu problémů. Podobný pohled má pak i předsedkyně Národní rozpočtové rady, která varuje před rozkladem veřejných financí.

Celkové výdaje rozpočtu pro příští rok by měly být 1 875,7 miliardy korun a příjmy pak 1 485,7 miliardy korun. Návrh počítá i s navýšením penzí o 300 korun měsíčně. Podle analytiků je ale rozpočet krajně nezodpovědný.

Schillerová navrhuje schodek 390 miliard, počítá v něm s vyššími důchody

„Rozpočtový schodek pro příští rok je noční můrou, která ničí sen o udržitelnosti českých veřejných financí v letech příštích. Vláda musí co nejrychleji předložit plán konsolidace veřejných financí na léta 2022 až 2032, jinak hrozí velké problémy. Může kvůli tomu dojít i k prodražení obsluhy českého státního dluhu a hrozí též uvržení tuzemských veřejných financí do nebezpečné dluhové spirály,“ říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Ekonomka Helena Horská si dokonce nejprve myslela, že je to apríl. „Nezodpovědnost a hazard. Nerozumím, proč v době dynamického růstu ekonomiky bude schodek státního rozpočtu vyšší než v době pandemické krize. Výdaje mají vzrůst až o 3,7 procenta. Pro Českou republiku může tento rozpočet znamenat řadu problémů,“ tvrdí hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

„Ačkoliv Ministerstvo financí hovoří o značné konsolidaci státního rozpočtu, skutečnost je úplně jiná. Naplánovaný schodek je ještě vyšší než v kritickém roce 2020, kdy svět zasáhla hluboká hospodářská recese. S ohledem na to, že ekonomika letos i v roce 2022 očekává solidní vzestup, je takto vysoký schodek absolutně nepřijatelný a signalizuje neodvratný rozklad veřejných financí,“ vnímá ohlášený deficit Eva Zamrazilová, která je od roku 2018 v čele Národní rozpočtové rady.

23. května 2021