Úprava zákona je údajně v rozporu s pravidly Unie. Ilustrační foto

Úprava zákona je údajně v rozporu s pravidly Unie. Ilustrační foto | foto: Jan Karásek, MF DNES

Stát vrátí Sazce miliony na daních

  • 23
Loterijní společnost v úterý vyhrála stamilionový jackpot. Poslanci přehlasovali námitky senátorů a v balíku změn zákonů souvisících se sociálními službami změnili ve prospěch podnikání s loteriemi i zákon o dani z přidané hodnoty.

Dokument míří k podpisu prezidentovi. Drobná změna umožní Sazce, aby od státu žádala každý měsíc vrácení přeplatku na dani z přidané hodnoty, kterou firma zaplatí.

Podle odhadů firmy jde o 200 až 250 milionů korun. "Nejsou to peníze pro Sazku, ale pro akcionáře," uvedl mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

"Peníze, které jsme odváděli státu, budou dostávat sportovci," dodal. Akcionáři firmy jsou sportovní svazy, kterým firma odvádí peníze především prostřednictvím výtěžku z hazardu podle zákona.

Na vrácení přeplatku u daně z přidané hodnoty mají právo všichni plátci v Česku s významnou výjimkou: peníze se nevracejí firmám, které nemusí ke svým službám daň přirážet a jsou od ní osvobozené.

To se týká například služeb bank, pojišťoven, škol, nemocnic a do úterního hlasování i loterií. Loterie budou nyní jediným druhem podnikání, které je zároveň osvobozené a provozovatel bude mít právo na úplné vrácení jím zaplacené daně.

"Tato úprava je v rozporu s pravidly Unie. Po volbách bude jistě užitečné uvést zákon do souladu, ale nyní již na to není časový prostor," reagoval ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD), jehož poslanci chtěli tuto výhodu zamítnout. Zákon má vstoupit v účinnost už v dubnu.