Státní dluh za poslední rok narostl o 100 miliard. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Stát už každého Čecha zadlužil 67 tisíci

  • 332
Na konci roku 2005 dosáhl státní dluh 691,2 miliardy korun. Za dvanáct měsíců narostl o 100 miliard. Na každého obyvatele Česka tak připadá závazek ve výši asi 67 tisíc korun.

"Hlavní příčinou růstu státního dluhu byl schodek státního rozpočtu, jenž dosáhl 56,4 miliardy (více zde). Úhrada části ztráty České konsolidační agentury přidala ke státnímu dluhu dalších 30 miliard," komentoval čísla analytik společnosti Patria David Marek.

"Zvýšení státního dluhu bylo financováno především střednědobými a dlouhodobými dluhopisy prodanými na domácím trhu. Jejich objem se loni zvýšil o 97 miliard," upřesnil.

Státní dluh je dluhem centrální vlády. Pokud se připočtou ještě dluhy obcí, krajů, zdravotních pojišťoven a mimorozpočtových fondů, získáme takzvaný veřejný dluh. Ten byl podle údajů zveřejněných na stránkách ministerstva financí podstatně vyšší. Dosáhl 1,063 bilionu korun.

Ministr financí Bohuslav Sobotka ale minulý týden upozornil, že přesto se podařilo snížit jeho podíl na HDP na 36,6 procenta. Česká republika tak splňuje podmínky nutné pro přijetí společné evropské měny. Ty v zemích eurozóny povolují dluh v maximální výši 40 procent HDP. - více zde

"Podíl vládního dluhu na HDP již tři roky po sobě neroste, ale stagnuje a klesá. To by nám většina členských zemí Evropské unie mohla jen závidět," řekl k vývoji veřejných financí Sobotka.

David Marek ale připomíná, že pokud by se číslo přepočetlo na jednoho obyvatele, vyšlo by, že každý Čech včetně nemluvňat dluží přes 102 tisíc korun.

"I přes snížení rozpočtových schodků stále nebylo dosaženo takové stability veřejných financí, aby se dále nezvyšoval státní a veřejný dluh. Při současném tempu růstu potenciálního produktu, inflaci, výnosech státních dluhopisů a primárním rozpočtovém saldu bude zadlužení dále zvolna stoupat," uvavřel Marek.

, ,