Tomboly nevymizí. Stát snížil poplatek za jejich povolení a navrhuje ho v roce 2013 úplně zrušit.

Tomboly nevymizí. Stát snížil poplatek za jejich povolení a navrhuje ho v roce 2013 úplně zrušit. | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Stát ulevil tombolám. Organizátoři zaplatí za povolení „jen“ pětistovku

  • 120
Vesnické či školní tomboly, kterým hrozil kvůli novému pětitisícovému poplatku zánik, budou žít dál. Ministerstvo financí snížilo poplatek za povolení pořádat tyto akce na 500 korun s účinností od 1. ledna. Kdo poplatek už zaplatil, dostane většinu peněz zpět.

Nový poplatek, který začal platit od letošního roku, byl pro tomboly likvidační. Stát totiž tento tradiční doplněk vesnických zábav zahrnul do hazardních her a všem bez rozdílu změnil správní poplatek definovaný do té doby procentem z vybraných peněz na fixní sazbu 5 000 Kč.

Myslivci či maturanti, kteří tomboly pravidelně pořádají, však často tolik peněz z prodeje lístků nevyberou, a tak by byli ve ztrátě. Řada z nich se proto rozhodla, že další podobné akce kvůli nové povinnosti pořádat nebude. Jiní vymýšleli, jak nařízení obejít, a tombolu nabízeli návštěvníkům plesů či vesnických zábav jako součást vstupného.

Ministerstvo financí si absurdnost situace uvědomovalo. "Toto ustanovení, které nebylo záměrem předkladatele, považuji za nešťastné, neboť neúměrně zatěžovalo pořadatele malých tombol, hlavně v případě dobročinných plesů a jiných charitativních akcí,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Stát bude vracet peníze

Ministr se proto rozhodl řešit situaci tím, že prominul větší části poplatku už od počátku letošního roku. Snížil také poplatek za změnu povolení k provozování tomboly z tří tisíc korun na 300 Kč.

"Všem poplatníkům, kteří uvedené správní poplatky uhradili, vznikne účinností tohoto rozhodnutí přeplatek 4 500 Kč, respektive 2 700 Kč. Správní úřad vrátí přeplatek na žádost poplatníka," uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob s tím, že větší podrobnosti o vracení peněz zveřejní resort příští týden.

Novela má poplatek za povolení u tombol zcela zrušit

Ministerstvo také nedávno předložilo návrh nového herního zákona, který bude nadále tomboly chápat jako neškodnou zábavu a ne škodlivou hazardní hru, a tak u ní nebude nutné poplatek za povolení platit.

Z působnosti zákona se tak podle návrhu od příštího roku úplně vyloučí tomboly, u nichž úhrnná výše výher činí méně než sto tisíc korun. "Tomboly, u nichž úhrnné výhry překročí tuto částku, budou podléhat pouze ohlašovací povinnosti, a tudíž by také nepodléhaly správnímu poplatku za přijetí žádosti o vydání povolení," uvedl Jakob.