Zákon znamená první zásadnější změnu sociální pomoci od 80. let.

Zákon znamená první zásadnější změnu sociální pomoci od 80. let. | foto: Profimedia.cz

Staří a postižení dostanou od státu peníze přímo

  • 1
Staří, postižení a další lidé odkázaní na pomoc okolí budou sami rozhodovat o tom, jak naloží se sociálními příspěvky od státu. Poslanecká sněmovna změnila systém sociální péče a zavedla zvláštní dávku, se kterou budou tito lidé moci sami hospodařit.

Proti novému systému nezvedl ruku ani jeden poslanec.

„Myslím si, že na tento zákon čekali dlouho lidé, kteří jsou zdravotně postiženi, přestárlí a podobně. Domnívám se, že to je jeden z nejhezčích vánočních dárků, který jsme byli v této Sněmovně schopni schválit,“ konstatoval ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Zákon počítá s tím, že lidé budou dostávat příspěvky odstupňované podle závažnosti jejich postižení. Celkem budou čtyři stupně, a to od 2 000 Kč (pro osoby mladší 18 let věku od 3 000 Kč) pro lidi, kteří vyžadují částečnou pomoc, až po 11 000 korun pro ty, kteří jsou na pomoc jiné osoby zcela odkázáni

Všichni se pak budou moci rozhodnout, co je pro ně nejvýhodnější a u koho službu nakoupí.

Podle údajů ministerstva práce je na pomoc okolí ať kvůli stáří či špatnému zdravotního stavu ve větší či menší míře odkázáno kolem půl milionu lidí. „Asi sto tisíc z nich by bez této možnosti bylo vážně ohroženo na zdraví a životě,“ uvedla mluvčí ministerstva práce Kateřina Beránková.

Zákon musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident. Pokud projde, bude znamenat první zásadnější zásah do systému za čtvrt století. V současné podobě totiž sociální péče funguje od konce 80. let a podle Beránkové už dávno nevyhovuje.

Ministerstvo práce předpokládá, že na zajištění systému sociálních služeb včetně příspěvku na péči bude potřeba 13 až 14 miliard korun ročně. Nový zákon by měl začít platit od ledna 2007.