Diskuze

Cesta k levné elektřině? Nové soláry a větrníky začnou nahrazovat uhlí

Dveře ke vzniku nových větrných a solárních elektráren se pootevřely. Poslanci před týdnem schválili zákon umožňující vládě vypisovat aukce na podporu pro nové obnovitelné zdroje. Pro mnoho podniků i domácností budou zdroje vlastní energie jednou z možností, jak uniknout před vysokými cenami energie.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Od října dobkonce května, s elektřinou jen z panelů vám přeju hodně štěstí. :-(

0 0
možnosti

K64a71r68e37l 94B59l29á50h28a

24. 9. 2021 11:43

Ten nadpis toho článku nevidím vůbec růžově. Levnější elektřina z důvodu, že soláry a větrníky začnou nahrazovat uhlí rozhodně nebude.

Investice do samotných solárů, větrníků a hlavně do "skladování" energie se budou muset nějak vrátit. Takže se naopak bude muset energie zdražit. Životnost baterií na skladování energie není nijak zázračná. Takže se budou muset v těchto obřích baterií relativně často měnit baterie (tedy vznikne stálá potřeba do toho znovu reinvestovat a tedy znovu nutnost splácet tyto investice.

Další problém je ten, že při nárazu větru vznikne velká vlna energie, kterou bude potřeba odvést do míst, kde se bude spotřebovávat. Obdobné je to pro sluneční svit. Už několikrát byla Evropa na pokraj blackoutu díky nárazu při přenosu energie. Takže budou nutné investice na tlumení těchto nárazů energie v přenosové síti.

Jadernou (nebo jiný typ elektráren) energii, jako zálohu bude patrně stejně nutné budovat paralelně.

Další průšvih, který se na nás řítí, je razantní a překotná snaha vyměnit všechna auta se spalovacím motorem za elektrická, což výrazně zvýší nároky na množství vyrobené elektrické energie a dále pak na přenosovou soustavu.

Nezávidím nám :-/

0 0
možnosti

K14a82r42e96l 82B24l25á19h43a

24. 9. 2021 11:52

Já jsem zastáncem solárů na střeše. Je to dokonce dotované, takže výsledná cena není až tak závratná. Ovšem když jsem se spojil s firmou, která by mi to na rodinném baráku udělala a zajistila by všechno prakticky na klíč, včetně zařízení dotace, zjistil jsem, že by se všechno muselo totálně rozkopat, což by byl takový zásah do baráku po relativně nedávné totální rekonstrukci, že jsem tu myšlenku rychle zase zahnal. A rodina mě s tím poslal do ... Ono totiž nejde jenom o to, umístit na střeše panely (to by nebyl problém) ale dovést všechno do suterénu, případně k hlavnímu rozvaděči atd.

1 0
možnosti

Zase snůšky zelených lží.

Čím víc OZE, tím bude elektrická energie dražší, protože místo jednoho zdroje musíte zaplatit dva, ještě k tomu šíleně drahou akumulaci a stejně jste závislý na pravidelných dodávkách plynu k provozu naplnění zásobníků.

-

A když něco z toho selže, je energetika v háji a celé státy budou kolabovat.

8 0
možnosti

Pokud se vyroba obejde bez dotaci, at si soutezi kdo chce.

Ale bez JE se neobejdeme, Nemecko je "krasny" odstrasujici priklad.

3 0
možnosti

Jenže jak to zatím vypadá, banky budou mít zakázáno výstavbu jaderných zdrojů financovat.

0 0
možnosti
Foto

Ještě žádný zastánce obnovitelných zdrojů neodpověděl na otázku: Kde získáme el. energii pokud bude nízká oblačnost nebo mlha, bezvětří a třeba -1⁰C ?

Pokud se někdo zeptá tak jenom mlží nebo dotaz ignoruji.

7 0
možnosti

Rotoped do kazde rodiny...

1 0
možnosti

J68i19r75i 62D19o10b30r12ý

22. 9. 2021 13:51

Takovy Temelin je (teoreticky) nahraditelny solarem 8x8 km. Tedy pokud se na to koukam perspektivou jen TWh rocne.

JENZE! Prakticky tim solarem nahraditelny neni, protoze MWh na rozdil od brambor neumime skladovat. Jen na vyrovnani rozdilu den/noc by bylo treba skoro 7 ekvivalentu skladu energie Dlouhe strane. Prumerne. V lete mozna mene, ale v zime za inverze by nam ani nekolik desitek Dlouhych strani nepomohlo.

Jinak receno nove solary a vetrniky nam elektrinu nezlevni! Protoze neresi to, co se opakuje kazdou zimu. Asi tydeni inverze na konci ledna, kdy vyroba vetrniku i solaru klesa na velke plose skoro k nule (viz treba leden 2021 Nemecko https://www.agora-energiewende.de/en/service/recent-electricity-data/chart/power_generation/03.01.2021/11.01.2021/)

Jedinou jistotou je, ze to bude nutne zaplatit, prestoze to neni resenim soucasneho problemu. Jinak receno to zaplatime 2*, kvuli nutnosti skoro stejne velkych zdroju pro dobu, kdy nefouka a nesviti. Od toho muze cekat zlevneni jedine saman privolavajici tancem zelenou budoucnost.

10 1
možnosti

Vaše argumenty jsou steré už asi 20 let a dávno vyvrácené. Je to dost jinak.

0 7
možnosti

J61a31n 89V41a82c11h81u82d66a

22. 9. 2021 12:34

V San Francisku se jim hromadí solární panely a neví co s tím.Další blbost a zátěž pro životní prostředí.

3 0
možnosti

Jo v San Fancisku, tam se dějou i jiné věci. ;-D

0 0
možnosti

Tolik lživých tvrzení v jednom článku se hned tak nevidí.

Začne to tím, že se ČR k něčemu zavázala dobrovolně - což není pravda, protože po vyhlášení cílů prostě EU tyto závazky vyžaduje a vynucuje - např. přidělování dotací, vyhlašováním daní (tzv. uhlíkové odpustky) apod. To jsou kroky, které by normálně nikdy nikdo nepřijal, nebýt tlaku EU.

Pak tvrzení, jaký mají potenciál OZE - což je v přímém rozporu k dalším informacím ohledně např. energetické nouze, která nastává už nyní v Německu - stačí aby chvíli nefoukalo na Baltu a němci honem spouští uhelky.

A samozřejmě spousta masáže o tom, jak je nejlepší okrást lidi, sebrat jim daněmi peníze a tyhle daně dávat jako "podporu" jejich projektům.

Pokud se projekty nedokáží bez dotací na trhu sami prosadit, tak asi nejsou životaschopné a levnou elektřinu dávat nebudou. Stabilizovaná cena energiií je možná jen z JE, pokud budou uznány jako bezuhlíkový zdroj - což sice jsou, ale opět větrníková a FE lobby v EU je odmítá uznat.

10 1
možnosti

Dobře, tak ale ať si ČEZ zaplatí výstavbu dalších bloků JE Dukovany a Temelín bez státní podpory. Ať se do toho stát nemíchá nějakými zákony a státními garancemi. Když rovné podmínky, tak rovné.

Viděl byste, jak by to dopadalo. Otevřeně, pro JE dost špatně. Cenově jsou nekokurenceschopné. A) Vysoká cena za MWh B) Velmi dlouhá doba při výstavbě (mnohem delší, než plánovaná, s tím počítejte). C) Prodražování 2-3x. D) Ekologická zátěž.

0 5
možnosti

To, že se původně nedostala podpora FVE do zákona má stejný důvod, jako v době solárního boomu. Ti, kteří z toho dodnes profitují, a kteří si v roce 2008 vytvořili svoje exkluzívní podmínky, nechtějí přijít o své výsadní postavení. :-(

I proto se zajisté nedostala do zákona i podpora bateriových úložišť. Bateriová úložiště mají 3 významné role v energetice. Ukládají elektřinu, stabilizují síť (při nedostatku, přebytku) a zlepšují parametry sítě (kmitočet).

Za ty poslední 2 benefity se platí mnohem víc, než za prostý prodej elektřiny při přebytcích. Velcí regulátoři nechtějí přijít o své zisky, proto se o úložištích nemluví. Kromě toho, by se odstraňovaly denní FV peaky v síti, typické pro slunečné dny a celkově by se síť odlehčila (menší celkové toky).

Je mi smutno z takové kocourkovské politiky, která dokazuje, jak snadno je u nás udělat zákon šitý na míru chtivým lobistům a velkým koncernům, které si chrání svoje teritorium. Takhle si podporu OZE nepředstavuji. [>-]EU

0 3
možnosti

A jak si to zlepšování parametrů sítě bez stabilizace představujete?

1 0
možnosti

To ze neprosla ta část s akumulaci je jasný lobing od ČEZu, ročně na tom vydělává miliardy a nechce pustit ostatní k lizu.

A doplatime na to všichni, i když z EU už dávno zaznělo že se to musí otevřít všem tak jak je to na západě..

Takto budeme platit za ukládání jen ČEZu,eonu a pak už jen provozovatelum v zahraničí.

1 0
možnosti

Na čem vydělává miliardy? Pokud máš solární elektrárnu, tak prodáš přednostně všechno co vyrobí a žádnou akumulaci nepotřebuješ. A pokud to máš jen pro sebe, tak si můžeš akumulovat jak chceš. Nikdo ti nebrání.

2 0
možnosti