Slovensko diktuje obchodníkům zboží

  • 17
Slovenský parlament schválil zákon, kterým stát vnutí maloobchodním řetězcům povinný sortiment. Všechny prodejny s plochou nad 1000 metrů čtverečních totiž budou muset od září do každé skupiny prodávaného zboží zařadit alespoň tři různé výrobky slovenského původu.

Zákonodárci chtějí pomoci domácím výrobkům prosadit se na trhu a zabránit řetězcům, aby si účtovaly vysoké provize za zařazení zboží do prodeje.

Výjimku mají obchodníci pouze u zboží, které se na Slovensku nevyrábí. Experti ale varují, že zákon je v rozporu s legislativou Evropské unie.

Skupina poslanců v čele s Vladimírem Faičem navrhla do zákona termín "zneužívání ekonomické síly", pod kterém se skrývají různé dodatečné nároky řetězců na domácí dodavatele, ať už jsou zakotveny ve smlouvách nebo ne.

Zákon podle Faiče nemá poškodit řetězce, ale eliminovat jejich arogantní přístup k dodavatelům. "Při dvanácti tisících položek s nejnižšími cenami v hypermarketu, inkasuje řetězec až miliardu korun ještě před tím, než se brány hypermarketu otevřou," upozornil podle listu Národná obroda Faič.

Tvrdí, že "uváděcí" cena jednoho výrobku do řetězce se vyšplhala v některých případech až na 700 tisíc slovenských korun. Za porušení zákona může dostat provozovatel prodejny pokutu až tři miliony slovenských korun.