Kamiony, automobily, silnice, doprava

Kamiony, automobily, silnice, doprava - Kamiony, doprava - ilustrační foto | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Slováci počítají mýtné, ve hře je i 8 korun za km

  • 13
Řidiči nákladních aut budou muset od července příštího roku na Slovensku platit mýtné. To se bude v závislosti na velikosti auta a zvolené variantě pohybovat mezi dvěma a osmi slovenskými korunami za kilometr. Mýtné tak nahradí dosavadní dálniční známky.

Podle zprávy slovenského ministerstva dopravy připadají v úvahu dvě možnosti. Levnější z nich předpokládá maximální cenu ve výši 5,70 koruny, dražší počítá až s osmi korunami za kilometr, napsal slovenský zpravodajský server Pravda.sk.

Sazby definitivně určí vláda. Podle Petera Barka z ministerstva dopravy ušetří nákladní auto cestou po dálnici průměrně 5,40 koruny za kilometr. Část této úspory by mohla vláda vybírat v podobě mýta.

"Musíme však trefit přesnou hranici tak, aby bylo na splácení dálnic, ale aby majitelé aut byli ještě motivovaní jezdit po dálnicích. Odhadujeme, že je to v průměru asi čtyři koruny na kilometr," říká Barek.

Řidiči osobních aut mají na Slovensku začít platit od roku 2013. Kilometr jízdy po dálnici je přijde na 85 haléřů.

Slovensko ale možná bude muset svoje mýtné pro osobní automobily ještě zdražit, aby splnilo podmínky Evropské unie. Ta vyžaduje, aby mýtné uhradilo náklady na vybudování a údržbu dálnice, na vybírání mýtného, náklady znečištění životního prostředí a pojištění při haváriích.

"Když jsme to přepočítali na podmínky na Slovensku, vyšlo nám to na 1,26 koruny na kilometr," říká Barek.

Vláda by měla na mýtném ročně vydělat přes pět miliard korun. Po dokončení dálnice mezi Žilinou a Košicemi by měl roční výnos narůst na třináct až čtrnáct miliard, napsala Pravda.

V Česku začne vláda vybírat mýtné od roku 2007. Platit ho budou nákladní auta a sazba za kilometr bude záviset na počtu náprav. Podle posledního návrhu ministerstva dopravy by kilometr dálnice stál pro auta se dvěma nápravami 2,50 koruny, se čtyřmi nápravami 5,20 koruny a s šesti nápravami 7,60 koruny. - více zde