Škromachův rezort spolkne až třetinu rozpočtu

  • 37
Vláda se sice ve středu shodla pouze na hrubých rysech rozpočtu, nicméně první obrysy, jak se peníze rozdělí, se už objevují. Podle mluvčího ministerstva financí by si měla většina rezortů polepšit. Největší díl prostředků ze státní kasy, více než třetinu, zřejmě spolkne Škromachovo ministerstvo.

Na ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo připadnout asi o 52 miliard více než v letošním roce. Celkem bude mít k dispozici 336 miliard korun. Tiskový mluvčí rezortu financí Radek Němeček uvedl, že polepšit by si mělo devět z patnácti rezortů.

O osm miliard by navíc proti letošnímu roku mělo mít ministerstvo zemědělství, o tři miliardy vyšší budou výdaje ministerstva obrany.

Naopak rezort školství by měl hospodařit s 68,8 miliardami korun, což je o 25 miliard méně než letos.

Podle Vladimíra Pikory z Volksbank stát nejvíce utrácí kvůli mandatorním, tedy povinným výdajům - ty rok od roku rostou a dobře je to vidět právě na obrovském rozpočtu resortu práce a sociálních věcí.

Stát vydává ročně stále vyšší částky na důchody, vysoké jsou i náklady na dávky v nezaměstnanosti. Podle Českého statistického úřadu dosahují povinné výdaje téměř 80 procent všech výdajů rozpočtu.

Pohorší si finance, kultura i zdravotnictví
Proti letošnímu roku by měly být nižší i výdaje ministerstev financí, průmyslu a obchodu, kultury, zdravotnictví a ministerstva pro místní rozvoj.

Celkové výdaje státu by v příštím roce měly podle určených stropů výdajů dosáhnout 907,98 miliardy korun, což je o 39 miliard více než letos. Při očekávaném schodku 94 miliard Kč tak stát počítá s příjmy téměř 814 miliard korun. Na daních chce
vybrat o necelých 40 miliard více než letos.

Ministři původně požadovali o 44 miliard korun více, než jim v návrhu přidělil ministr financí Bohuslav Sobotka. V čele byli se shodným požadavkem 14 miliard korun šéfové resortů práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach a zemědělství Jaroslav Palas.

Vláda sice odmítla návrh ministra financí zkrátit rezortům výdaje o sedm procent, zároveň však smetla ze stolu i všechny dodatečné nároky.

Ministerstva varují, že s rozpočty nevyjdou
Ministerstva většinou na svých požadavcích trvají a již začínají vypočítávat první problémy, které podle nich nižší rozpočet přinese. Škromach nebude moci v příštím roce zvýšit životní minimum a kvůli tomu ani řadu sociálních dávek. Důchody porostou jen minimálně podle zákona.

Pře ministrů o podobu rozpočtu na příští rok definitivně vyřeší až další vláda. Dosluhující kabinet ve středu schválil jen předběžný rámec rozpočtu.

Navrhovaný rozpočet neobsahuje úhradu ztráty České konsolidační agentury, a nejvyšší možný schodek 94 miliard Kč je tak proti letošnímu předpokládanému deficitu 115 miliard korun reálně jen o dvě miliardy nižší.  

,