Most s nejvyšší nezaměstnaností dostal pětkrát méně než Škromachův okres.

Most s nejvyšší nezaměstnaností dostal pětkrát méně než Škromachův okres. | foto: MF DNES

Škromachův Hodonín to umí s dotacemi nejlépe

  • 38
Ani Karviná, ani Most, ani Chomutov. Z regionů nejhůře postižených nezaměstnaností si nejlépe umí vyjednat dotace na nová místa Hodonín. Domovský okres ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha je přitom v počtu nezaměstnaných až na sedmém místě v Česku.

Vyplývá to ze zprávy o Programu pro podporu tvorby nových pracovních míst za loňský rok, kterou Škromachovo ministerstvo posílá na středeční jednání vlády. Jde o jeden z menších dotačních programů pro podnikatele.

Jako první dostala podporu ve výši 40 milionů korun na 200 pracovních míst společnost Candy Plus za to, že zaměstná 200 lidí v rok zavřené čokoládovně Maryša v Rohatci. Tam má ministr byt.

Přitom Candy Plus je dodavatel společnosti Nestlé, která Maryšu zavřela. O existenci uzavřeného kruhu "konec firmy - Škromachův dárek - otevření příbuzné firmy" už loni spekuloval časopis Týden. Ministr to odmítl.

Most dostal pětkrát méně
Ze zprávy pro vládu plyne, že na Hodonínsku se však v programu naučili chodit daleko lépe než jinde. Tamní podnikatelé dostali většinu z celkových 223,5 milionu korun. Na Mostecku s vyšší nezaměstnaností dostali pětkrát méně a do Karviné ani Chomutova nešlo z této podpory nic.

"Možná jsme aktivnější, ale hlavně se nám to podařilo chytit od počátku. Díky tomu jsme ustáli ztráty z odchodu Philipa Morrise či Delta Pekáren z regionu," říká ředitel hodonínského úřadu práce Vladimír Šťáva a vypichuje roli jihomoravského vládního zmocněnce se sídlem v Hodoníně.

"Program jsme (před třemi lety) iniciovali s panem ministrem, on je z tohoto regionu. Něco podobného dělalo ministerstvo pro místní rozvoj, ale tam bylo kolem 100 milionů korun pro 14 špatných okresů, a to bylo málo," popisuje zmocněnec Vladimír Mackrle.

"Je to o práci s podnikateli; když se jim pomůže, oni už se pak chytnou," dodává. Jak to, že zmocněnci v jiných krajích nemají takové úspěchy, neví. "Asi mají jinou politiku," říká.

Pomalu se učí i ti z nejpostiženějších regionů. "Vloni nic, ale letos už vím o třech chystaných projektech na pár desítek míst. Tady je problém vytvořit něco nového," říká Dalibor Závacký z karvinského úřadu práce.

Karviná využívá spíše hlavní podporu ze státní aktivní politiky zaměstnanosti, na kterou jde letos 7,7 miliardy korun. Vloni dostalo město 110 milionů korun pro 3390 lidí.