Škoda Auto se ocitla na prahu stávky

  • 62
Odboráři v mladoboleslavské automobilce přitvrdili. Na podporu svých požadavků vyhlásili stávkovou pohotovost, řekl MF DNES mluvčí odborářů Jaromír Cvrček. S vedením firmy se odbory zatím nedokázaly shodnout na růstu mezd. Kolektivní smlouva vyprší k 1. dubnu.

Ve čtvrtek dostali odboráři od vedení podniku první nabídku, o které byli podle svých slov ochotni jednat. Vstřícnější návrh v současnosti posuzují, přesto vyhlásili pohotovost a nevylučují, že vyhlásí výstražnou stávku.

Zástupci automobilky zatím průběh vyjednávání nechtějí komentovat.

Až dosud firma nabízela zvýšení platů v mezích předpokládané inflace, zatímco odbory chtějí navýšit mzdy asi o deset procent. Nejnovější návrh firmy je vstřícnější než předchozí, ale žádná ze stran ho nechce upřesnit.

Na dalším jednání se obě strany sejdou 30. března. Odboráři zatím případný termín stávky neupřesnili. Podle důvěryhodných zdrojů ČTK je ale pravděpodobné, že by se mohla uskutečnit v případě krachu jednání již 30. března. Podle předběžných scénářů by při stávce stály linky hodinu v každé ze tří směn.

Nový šéf automobilky Detlef Wittig se tak půl roku po svém nástupu pohybuje na hraně prvního velkého střetu s českým personálem.

Za zády má však koncern Volkswagen, jehož je Škoda Auto součástí, a protože v Německu byl loni slabší rok, koncern nyní uplatňuje politiku maximálních úspor a snižování nákladů.

Odboráři jsou naopak povzbuzeni sérií příznivých zpráv z poslední doby a skutečností, že Škodě se mimořádně daří. Automobilka loni vydělala rekordních 3,5 miliardy korun.

Loni úspěšně přivedla na trh novou octavii, plánuje další investice a na rozdíl od německých automobilek nedrží zaměstnance v šachu hrozbou propouštění. Naopak chce nabírat další lidi.

,