ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Sklizeň ovoce bude nejnižší za šest let. Ubyly sady, nepřálo ani počasí

  • 6
Sklizeň ovoce v České republice by měla letos meziročně klesnout o 24 procent na podprůměrných 125 157 tun. Měla by tak být nejnižší od roku 2017, tedy za posledních šest let. Proti průměru sklizní předchozích pěti let by měla být nižší o 16 procent.

Výrazný meziroční pokles úrody se čeká u meruněk, které postihly mrazy. Propad bude také u švestek a jabloní. Vyplývá to z odhadu, který k 15. červnu provedl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ).

Na poklesu sklizně se podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka odrazilo meziroční snížení ploch sadů o výrazných 8,3 procenta na 11 214 hektarů. Představovalo to úbytek milionu stromů a keřů. Sadaři ke kácení přistoupili kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a dlouhodobé ztrátovosti pěstování.

Úrodu negativně ovlivnilo i počasí. „Meruňky zasáhly mrazy, ostatní ovocné druhy postihlo méně příznivé počasí na jaře v době květu,“ řekl. Projevilo se i to, že loňská úroda byla nadprůměrná a stromy po ní letos méně kvetly.

Sklizeň chmele je nejnižší za deset let, na vině je špatné počasí

Úroda jablek, které jsou hlavním ovocným druhem, by měla meziročně klesnout o 26 procent na 102 652 tun. V porovnání s pětiletým průměrem to představuje pokles o 16 procent. Přes zimu sadaři vykáceli 11 procent jabloňových sadů a jejich výměru snížili na 5 236 hektarů. Podle ovocnářů to představuje výpadek sklizně asi 10 000 tun. Loni se v Česku sklidilo nadprůměrných více než 138 000 tun jablek.

Zásadní meziroční propad sklizně o 74 procent na pouhých 449 tun se čeká u meruněk. V minulých pěti letech byla průměrná sklizeň meruněk 1 613 tun. U švestek se čeká pokles sklizně o 37 procent na 6 466 tun. Nižší bude letos v meziročním porovnání i úroda višní, broskví, rybízu a malin a ostružin.

Naopak nárůsty sklizně se čekají u hrušní a třešní, a to meziročně shodně o 18 procent na 8 734 tun u hrušní a na 1 756 tun u třešní. „U hrušní se výnos liší výrazně v závislosti na regionu. V Čechách došlo na začátku června k výraznějšímu propadu plůdků a výnos hrušní letos nejspíše bude držet Morava,“ uvedla mluvčí ÚKZÚZ Ivana Kršková.

Peckoviny podle ní utrpěly kvůli chladnému a deštivému jarnímu počasí. „V případě meruněk jsou výjimkou malé lokality, které se díky vhodné kombinaci odrůdy a expozice výraznému poškození (mrazy) vyhnuly,“ dodala Kršková.

,