V Česku dosud končí většina komunálního odpadu na skládkách, jen pětina ve spalovnách.

V Česku dosud končí většina komunálního odpadu na skládkách, jen pětina ve spalovnách. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Skládkování odpadu v Česku skončí. Má ho nahradit recyklace a spalovny

  • 155
Odvážné plány ministerstva životního prostředí mohou v budoucnu domácnostem prudce zvednout účty za odvoz odpadu. Do roku 2025 má totiž zcela skončit levné svážení komunálního odpadu na skládky. Místo toho se bude odpad dokonaleji recyklovat a zbytek skončí v nových spalovnách, s jejichž výstavbou mají pomoci dotace z EU.

Na ministerstvu životního prostředí vzniká plán, který počítá s tím, že do roku 2025 budou uzavřeny všechny české skládky, na něž nyní popelářské vozy odvážejí komunální odpad. Tím logicky budou stoupat i poplatky, které lidé, firmy i obce za svoz odpadu platí.

Kdo vytěží zlato z popelnicČtěte v úterý 16. 4.

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Už letos řada obcí zdražila z maximálně povolené pětisetkoruny o 100 až 150 korun. Další zdražení může přijít i kvůli tomu, že pokud se bude namísto skládkování odpad energeticky využívat - tedy laicky řečeno pálit ve spalovnách - bude taková likvidace dražší. Výstavba spalovny přijde na miliardy korun a do jejich nákladů se tak promítnou i vysoké odpisy. Za spalovny intenzivně bojuje například expremiér Mirek Topolánek jako šéf Teplárenského sdružení.

Stát zatím obavy ze zdražení krotí: podle mluvčího ministerstva životního prostředí Matyáše Vitíka se výše poplatku určuje i podle toho, jaký by měla sociální dopad na občany.

Milan Havel z ekologického sdružení Arnika se obává, že kroky ministerských úředníků jsou až příliš rychlé. "Vznik nových spaloven silně omezí snahy recyklovat, aby bylo co pálit," míní Havel.