Šéfy H-Systému postihla ztráta paměti

První týden u soudu mají za sebou právníci, svědci a obžalovaní v kauze H-Systém. Výpovědi šéfů této vytunelované stavební společnosti mají hned několik shodných rysů: za úpadek projektu, který připravil o úspory 1200 klientů, se nikdo necítí vinen, na většinu věcí se navíc nedokáží už dobře rozpomenout.

Například výslech někdejšího předsedy představenstva a generálního ředitele firmy Jaroslava Eliáše vyvolával někdy v síni pražského městského soudu úsměvy na tvářích. Eliáš si mnohé události nepamatoval, mnohé neuměl vysvětlit nebo obhájit a jeho vystoupení bylo založeno na loajalitě k šéfovi celého projektu Petru Smetkovi.

"H-System byl geniální projekt. Smetka o něj bojoval až do konce," prohlásil dvaapadesátiletý Eliáš. Stejně jako Smetka míní, že kdyby nebyl vyhlášen konkurs, mohly se nakonec všechny plány na dostupné bydlení uskutečnit.

"Neměl jsem informace o tom, kam peníze klientů plynuly," přiznal představitel statutárního orgánu H-Systému. Ani ho nenapadlo, že by s penězi mohl někdo nezákonně nakládat. Ačkoli v minulosti fáral na šachtě, nikdy se Eliáš podle svých slov nesetkal s tak úžasným kolektivem lidí, jako byli kolem Smetky. "Zapálení pro věc, nepodrazáčtí, pracovití," popisoval.

Soud zkoumá i úvěry z Komerční banky
Senát v čele s předsedou Kamilem Kydalkou rozplétal i okolnosti kolem pochybných mnohamilionových úvěrů Komerční banky pro firmy Petra Smetky a fúzování těchto firem do H-Systému.

"Kdo to vymyslel, kdo to sepsal, kdo vám to předložil k podpisu, proč jste to podepsal," tázal se mnohokrát ostře soudce Kydalka obžalovaného Jaroslava Vítka.

Sedmačtyřicetiletý Vítek, který působil ve vedení několika Smetkových firem i H-Systému, byl na začátku své neslavné kariéry pracovníkem Smetkovy firmy Manager servis. Ta vychovávala budoucí manažery, jež pak propůjčovala různým společnostem pro funkce v představenstvu. "To jsem ještě nikdy neslyšel," naznačil své mínění Kydalka. Stejným systémem výchovy prošel i další obžalovaný Jaroslav Eliáš.

Čerstvé články o H-Systému
Byl to dobrý projekt, míní šéf H-Systému
Soudu vše vysvětlím, říká Smetka
"Vždy jsem jednal v souladu s podnikatelským záměrem a s příkazy Manager servisu, plnil jsem rozhodnutí valných hromad," prohlásil Vítek. Neuměl ale už vysvětlit, proč byly podnikatelské záměry všech firem, které žádaly Komerční banku o úvěr, naprosto shodné. Podle Kydalky měly i stejné gramatické chyby.

Z Vítkových slov nakonec vyplynulo, že jednal v režii Smetky a jeho později zavražděné právní zástupkyně Aleny Benešové, které zřejmě důvěřoval stejně slepě jako Eliáš. Ačkoli byl Vítek předsedou představenstva, o úvěrech jednala podle něj Benešová.

Stejně jako Eliáš nedokázal Vítek zodpovědět řadu otázek. Proč se například navýšilo základní jmění H-Systému z milionu na miliardu, či proč se změnila nominální hodnota akcií z 10 tisíc korun za jednu na 1000 korun. Administrativní chybou vysvětloval i skutečnost, že firma Invest Group dostala úvěr dřív, než formálně vznikla.

Jak se vyvíjela kauza H-Systém

• Projekt se rozjel v roce 1994, sliboval byty a domky na okraji Prahy za polovinu běžné ceny. Nízké ceny měl zajistit princip hry Letadlo: prvním klientům přispějí ti, kdo přistoupili později.

• V roce 1997 bydlelo pouze čtyřicet z tisíce klientů. H-Systém se topil v dluzích a jeho pozemky byly zastaveny u bank.

• V roce 1999 policie obvinila šéfa projektu Petra Smetku z podvodu, zpronevěry a poškození věřitele a poslala ho do vazby. Později bylo obviněno dalších pět lidí.

• H-Systém připravil klienty o miliardu korun. Jen od Komerční banky pak odčerpaly firmy napojené na Smetkovo impérium další miliardu.

• Před rokem dosud neznámý atentátník rozeslal lidem z vedení H-Systému bomby v dopisech.

,