Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Schodek zahraničního obchodu nepříjemně překvapil

  13:45
Výrazným růstem překvapil říjnový růst deficitu zahraničního obchodu České republiky. Podle informací Českého statistického úřadu dovezly firmy o 16,4 miliardy korun více zboží, než kolik ho vyvezly. Odhady analytiků se pohybovaly v průměru okolo 10 miliard. Podle statistiků může za zvýšení dluhu především dovoz nerostných paliv, hlavně ropy. Záporné saldo vzniklo především ve skupině surovin, polotovarů a chemických výrobků, kde dosáhlo 14,4 miliardy korun, z toho ve skupině nerostných paliv 9,4 miliardy.

"Říjnové saldo 9,4 miliardy v této komoditní skupině je nejvyšší nejen v letošním roce, ale v celé historii české statistiky zahraničního obchodu," řekl David Marek z Patria Finance.

"Zatímco loni v říjnu se dovážel barel ropy zhruba za 750 korun, letos v říjnu již stál 1270 korun, což znamená nárůst o 70 procent."

"Říjnová hodnota ve skupině surovin, polotovarů a chemických výrobků je o 3 miliardy vyšší než v září, ač v říjnu došlo k mírnému poklesu cen ropy na světových trzích. Zároveň sice došlo k mírnému oslabení kurzu koruny vůči dolaru, celkově by však dovozní ceny ropy měly mírně klesnout."

"Vysvětlení spočívá ve dvou faktorech. Hospodářské oživení s sebou přináší zvýšené nároky na dopravu, o čemž svědčí údaje o vývoji tržeb v automobilové dopravě z posledních měsíců. S tím úzce souvisí poptávka po pohonných hmotách a ropě."

"S výjimkou září se v posledních měsících dováží více ropy než ve stejných měsících minulého roku. V potaz je nutno vzít také fakt, že do nerostných paliv patří také topný plyn."

"Na horších výsledcích obchodní bilance se podílí také prohloubení schodku v obchodu s chemickými výrobky, jejichž ceny úzce souvisí s vývojem ceny jedné ze základních surovin používaných v tomto odvětví, ropy."

"S růstem ekonomiky zároveň dochází k růstu spotřebitelské poptávky, což se projevuje v bilanci obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím. Zatímco loni v říjnu bylo v této skupině dosaženo přebytku 200 milionů, letošní říjen skončil schodkem 500 milionů korun," řekl Marek.

"Deficit zahraničního obchodu výrazně vzrostl navzdory faktu, že tempo růstu vývozu se výrazně zvýšilo a za prvních deset měsíců letošního roku dosáhlo téměř 24 procent. V meziročním porovnání se vývoz zvýšil dokonce o 35,7 procenta. To nelze skrýt za fakt, že letos v říjnu bylo o jeden pracovní den více než loni," upozornil Pavel capouch z Venture Investors.

"Na vývozu se především podílí stroje a dopravní prostředky, jejichž vývoz za leden až říjen vzrostl o 28 procent a podíl na celkovém vývozu se přiblížil 44 procentům."

"Tempo růstu vývozu bylo prakticky u všech sledovaných teritorií velmi podobné. Pouze do Německa nepřesáhlo tempo růstu vývozu třicet procent. Přesto však právě Německo zůstává s přehledem nejdůležitějším vývozním trhem s podílem 41 procent na celkovém letošním exportu. Zároveň obchod s Německem stále vykazuje nejvyšší přebytek."

"Dovoz však vzrostl ještě výrazněji. Za prvních deset měsíců meziročně o 30 procent a při porovnání říjen letošního a loňského roku činí růst dokonce 45,4 procenta."

"Kromě výrazného růstu finančního objemu dovozu ropy velmi výrazně vzrostl i dovoz strojů a dopravních prostředků. U nich se dovoz meziročně zvýšil o 31 procent. Hlavním důvodem je zvýšená investiční aktivita českých podniků, ale především vliv masivního přílivu přímých zahraničních investic, který bude i nadále pokračovat," řekl Pavel Capouch.

"Vysokou dynamiku zaznamenal meziroční dovoz i vývoz strojů a dopravních zařízení. Dosáhl 50, resp. 43 procent. Tato čísla na jedné straně potvrzují vzrůstající exportní výkonnost českého průmyslu, ale i oživení investiční poptávky i spotřeby," domnívá se Josef Kovalovslý z ČSOB.

"Celkový schodek obchodní bilance za prvních 10 měsíců dosáhl 92 miliard, z toho jen deficit s ropou činil téměř 50 miliard korun. Za celý rok deficit zřejmě neklesne pod 130 miliard korun. I když celková hodnota deficitu není příznivá, jeho struktura však nesignalizuje strukturální problémy," dodal Josef Kovalovský.

"Import v klíčové skupině strojů a dopravních zařízení vzrostl meziročně o 50 procent. Domnívám se, že jde o mimořádný import za prvé investičního celku vázaného na příliv přímých zahraničních investic, nebo za druhé další dovoz letadla. Jednoznačnou odpověď budeme znát až po zveřejnění podrobných statistik," řekl Ivo Njedl z Raiffeisenbank.

"Na druhé straně růst exportů o 35,7 procenta jednoznačně vypovídá o stále vysoké poptávce v zemích západní a střední Evropy."

"Zpomalení ekonomického růstu v zemích našich největších obchodních partnerů se tedy neprojevuje na poklesu vývozu z České republiky. Za druhé, kurz koruny nijak nepodrývá exportní konkurenceschopnost produkce."

"Pravděpodobnější je opačná hypotéza: poptávka po českém vývozu je především v zemích západní Evropy velmi málo citlivá na jejich cenu, s posílením kurzu koruny tedy roste nominální objem exportu," dodal Ivo Nejdl.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Končí termín pro podání nabídek na jaderné reaktory. Rozhodne se do léta

30. dubna 2024  6:13

V úterý vyprší termín pro podání závazných nabídek na stavbu až čtyř nových jaderných reaktorů v...

Práci z domova podporujeme, nikoho nenutíme sedět v kanceláři, říká personální ředitel PMI

30. dubna 2024

Jako úplně první v Česku získala společnost Philip Morris ČR certifikaci Equal-Salary, která je...

Více vlaků jelo na čas, ale ne všude. Pokuty padaly za chybějící vagony

30. dubna 2024

Premium Tradičně nejnespolehlivější linka v Česku mezi Prahou a Ostravou se vloni opět mírně propadla a...

Pražská burza si sahá na maxima. Táhnou ji banky, riziku nové daně navzdory

30. dubna 2024

Burza cenných papírů Praha minulý týden v úterý uzavřela obchodní den na nejvyšší hodnotě za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...