Stát je je za loňský rok v mínusu 97,3 miliardy korun.

Stát je je za loňský rok v mínusu 97,3 miliardy korun. | foto: MF DNES

Schodek za loňský rok dosáhl 97,3 miliardy

  • 78
Český stát loni hospodařil s deficitem 97,3 miliardy korun. Oproti tomu, jak rozpočet schválila Poslanecká sněmovna, je to o 13,6 miliardy horší výsledek. Příjmy dosáhly 923,3 miliard korun, výdaje přesáhly bilion.

Poslanci nejprve nechali projít zákon o státním rozpočtu, který počítal se schodkem 74,4 miliardy korun. Později ale museli kvůli chybějícím penězům na důchody deficit navýšit na 83,7 miliardy. - více zde

"Loni stát hospodaření nezvládl a letos to nebude lepší," říká analytik Raiffeisenbanky Aleš Michl.

Oproti roku 2005 je deficit vyšší o čtyřicet miliard. Také letos se bilance s největší pravděpodobností ještě zhorší.

Poslanci totiž na rok 2007 schválili schodek 91,3 miliardy. Má ale podstatnou vadu - z mandatorních (povinných) výdajů vybrali poslanci 6,4 miliardy na dotace. Státem stanovené platby ale nemají žádné rezervy, takže z nich nelze nic čerpat. Skutečný schodek se proto bude muset navýšit o zmíněných 6,4 miliardy na 97,7 miliardy.

Podle Michla je číslo o bilanci hospodaření státu špatnou zprávou. "Promarnili jsme dva roky nejvyššího ekonomického růstu, kdy se dalo deficit stlačit pod tři procenta HDP," říká analytik.

V hodnocení státních financí se s Michlem shoduje i Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance. "Jednalo se o studenou sprchu všem politikům, kteří v posledních letech mluvili o reformě veřejných financí," řekl Pikora.

Podle něj je chyba v tom, že výdaje rostou rychleji než příjmy.

Ministerstvo financí uvedlo, že se nenaplnilo očekávání ohledně výše vybraných daní. Daň z přidané hodnoty vynesla státu o 3 miliardy méně, spotřební daně dokonce nadhodnotil tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka o 6,3 miliardy korun.

Naopak příjemně překvapily právnické osoby, které na daních z příjmů zaplatily o 7,5 miliardy více. Podle Pikory je to proto, že Sobotka při kalkulaci nepočítal s tím, že nižší daňová sazba může přinést vyšší celkový daňový výnos. 

Fyzické osoby odvedly 91,7 miliardy, což znamená nesplnění o 700 milionů.