Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Schodek rozpočtu překonal v květnu tři čtvrtiny ročního plánu

  • 366
Schodek státního rozpočtu narostl v květnu na 79,1 miliardy korun. Za pět měsíců tak ukousl více než tři čtvrtiny ročního plánu. Schválený rozpočet na rok 2012 totiž počítá s deficitem 105 miliard Kč. Podle ekonoma UniCredit Bank je zřejmé, že česká ekonomika oslabuje.

"Dosud v žádném z letošních měsíců nebylo patrnější, že se státní rozpočet odchyluje od původních záměrů. Výdaje se přitom vcelku daří držet na uzdě, problémem jsou ale klesající příjmy. Aktivita v ekonomice klesá. Je to signál, že se česká ekonomika ve druhém kvartálu nejspíš propadla hlouběji do recese," komentoval čerstvá čísla hlavní ekonom banky Pavel Sobíšek.

V dubnu deficit dosáhl necelých 45 miliard korun. Meziměsíčně stoupl proto, že se zvýšil rozdíl mezi příjmy a výdaji státní kasy. Příjmy dosáhly v květnu 399,5 miliardy korun, výdaje činily 478,6 miliardy. Proti loňsku se však výdaje snížily o necelé dvě miliardy korun.

Saldo rozpočtu

Zobrazuje rozdíl mezi příjmy a výdaji státního rozpočtu. Když je výsledek kladný, státní rozpočet je v přebytku. Pokud je výsledná hodnota záporná, je rozpočet ve schodku (deficitu). 

"V meziročním srovnání měly na nižší výdaje pozitivní vliv především nižší výdaje na stavební spoření o 5,4 miliardy korun," uvedlo ministerstvo financí. Loni totiž klesla státní podpora stavebního spoření, která se vyplácí vždy až následující rok.

Na dani z přidané hodnoty letos stát zatím vybral 75,7 miliardy korun, meziročně o tři procenta méně. Rozpočet přitom počítá s růstem o 15,5 procenta proti skutečnosti roku 2011, což ovlivňuje především novela zákona o DPH, která zvýšila dolní sazbu daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent.

Za nižší výběr DPH ve srovnání s loňským rokem "může" podle resortu novela zákona o DPH, platná od 1. 4. 2011, která plátcům daně dovolila nárokovat odpočet až ve zdaňovacím období, ve kterém měli k dispozici daňový doklad. "Tím se v květnu 2011 abnormálně zvýšilo inkaso DPH, což opticky způsobuje meziroční pokles oproti květnu 2012," vysvětluje náměstek ministra financí pro daně a cla Ladislav Minčič. 

Na sociální dávky stát vynaložil 199,8 miliardy korun, meziročně o 7,2 procenta více. Z toho na důchodech stát vyplatil 158,1 miliardy korun, což je o 3,8 procenta více než před rokem. Na úrocích ze svého dluhu stát ke konci května zaplatil v meziročním srovnání o 14,2 procenta více, tedy 26,4 miliardy korun.

Vývoj státního rozpočtu lza eden až květen v letech 2011 a 2012.