ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Schodek rozpočtu ke konci srpna stoupl na 298,1 miliardy

  • 14
Schodek státního rozpočtu ke konci srpna stoupl na 298,1 miliardy korun z červencových 279,4 miliardy korun. Rozpočet každý měsíc stanovuje nové rekordy, i tentokrát jde tedy o nejhorší srpnový výsledek od vzniku Česka. Loni ke konci srpna byl schodek 230,3 miliardy korun.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci srpna meziročně stouply o 16,7 miliardy na 946,1 miliardy korun. Výdaje ke konci srpna pak meziročně stouply o 84,5 miliardy na 1,24 bilionu korun.

Ministryně financí Alena Schillerová na Twitteru zdůraznila výši investic, kterými se stát snaží podpořit ekonomické oživení. „Proinvestovali jsme již 84,2 mld. Kč, což je druhý nejlepší srpnový výsledek v historii ČR. V průběhu zbylých měsíců můžeme navíc jako tradičně očekávat další zrychlení tempa čerpání investic. A to je další dobrá zpráva pro naši ekonomiku,“ napsala ministryně.

Na celý letošní rok je schválen schodek státního rozpočtu 500 miliard korun. Loni, kdy byl výsledek ovlivněn dopady pandemie, skončil státní rozpočet ve schodku 367,4 miliardy korun. Na příští rok ministerstvo financí navrhuje nově schodek 376,6 miliardy korun.

,