Rychnov řekl elektrárnám ne

  • 4
Větrné elektrárny v Rychnově u Jablonce nad Nisou zřejmě nebudou. Zastupitelé města totiž překvapivě neodsouhlasili změnu územního plánu, která byla podmínkou pro odstartování akce. Pokud názor nezmění, přijde Rychnov možná až o jeden milion, jenž by elektrárny vydělaly.

„Vypadá to špatně, přitom už se přípravy chýlily ke konci. Vůbec jsem nečekal, že zastupitelé neschválí změnu územního plánu, která je pro stavbu elektráren potřebná. Někteří překvapivě změnili názor,“ uvedl starosta Rychnova František Chlouba.

„Nebyla vůle do toho jít. Neprošlo to o jeden hlas,“ zmínila zastupitelka města Milada Žabková. „Zastupitelům kupříkladu vadilo, že elektrárny zničí krajinu v Pelíkovicích,“ uvedla argumenty kolegů.

„Je to přitom velká škoda, jelikož město neneslo riziko. Elektrárny by totiž zaplatil investor a my bychom od něj dostali za souhlas s akcí peníze,“ zdůraznil další ze zastupitelů Martin Vágner a upozornil přitom, že původně přitom většina souhlasila.

Možnost postavit elektrárny na Pelíkovickém hřebenu u Rychnova přitom radnice projednává s posvěcením zastupitelstva již více než rok. „Už máme za sebou výběrová řízení, z nichž vítězně vyšly dvě zkušené firmy na stavbu elektráren,“ dodal starosta. „Firmy pak měly postoupit do užšího kola, a pak bychom s jednou z nich uzavřeli smlouvu,“ dodal tajemník radnice Jan Tomsa. Podle starosty je nesolidní, pokud město jedná s firmami a nakonec neschválí základní věc.