Koruna posiluje k euru už několik měsíců. Nyní se blíží k hranici 25 Kč/EUR.

Koruna posiluje k euru už několik měsíců. Nyní se blíží k hranici 25 Kč/EUR. | foto: Profimedia.cz

Růst HDP pomohl měně, blíží se k 25 korunám za euro

  • 24
Českou měnu nastartovala data o nečekaně skvělém růstu tuzemské ekonomiky k dalšímu výkonu. K jednotné evropské měně posílila během dne na historické maximum 25,07 Kč za euro. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

K ještě většímu sprintu dohnala korunu zpráva ČSÚ o tom, že podle předběžných odhadů české hospodářství loni posílilo o rekordních 6,6 procenta, což překonalo všechny odhady odborníků. - více zde

Jen za poslední čtvrtletí loňského roku se ekonomika zvedla o 6,9 procenta, což podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka pravděpodobně povede k dalšímu růstu úrokových sazeb. "Rychlejší růst HDP v kombinaci s vyšší inflací znamenají, že se dostává do hry ještě jedno utažení měnové politiky během letošního roku".

Koruna musí načerpat síly
Podle ekonomů se však síly koruny na trhání dalších rekordů pomalu vyčerpávají. "V těchto neklidných dnech se můžeme dočkat ataku dokonce hranice 25,00 Kč/EUR, ale z našeho pohledu by se mělo jednat jen o výkyv," upozornil ČTK Tomáš Volf ze společnosti Citco - finanční trhy.

Domácí měna je podle něho nyní silně nadhodnocená a je jen otázkou času, kdy investoři vyberou zisky a pošlou korunu zpět.

Koruna sílí i vůči dolaru
Česká měna zpevňuje i vůči americkému dolaru, kde se dostala až na 17,12 koruny za dolar." Zde koruně pomáhá i oslabování dolaru proti euru, které pokračuje po projevu šéfa Fedu Bernankeho," uvedl Vlk.

Ten včera podpořil očekávání, že dojde k dalšímu snižování sazeb ve jménu podpory hospodářského růstu.