Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Růst cen v červenci zrychlil. Inflaci táhl plyn a cigarety

  • 51
Inflace v červenci meziročně stoupla na 6,9 procenta z červnových 6,7 procenta. Za růstem cen stojí hlavně zdražování zemního plynu, cigaret, nájmů a dovolených. Ekonomové zvýšení inflace čekali.
"Ceny plynu, sezonní zvýšení cen dovolených a růst cen cigaret - to jsou hlavní faktory se kterými se počítalo a které zvýšili meziměsíčně spotřebitelské ceny o 0,5 procenta," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Inflaci pomáhá krotit minulé prudké posilování koruny. Aktuální vývoj cen komodit podle Brožky dává naději, že inflace bude výrazněji zpomalovat od října. "Nicméně vysoká úroveň inflace a slábnoucí koruna ukazuje, že by ČNB se snižováním sazeb nemusela spěchat," dodal.

Plyn zdražil během roku o více než 27 procent. Čisté nájemné se zvýšilo o 16,2 procenta, z toho regulované nájemné o čtvrtinu. Ceny tabákových výrobků, tedy především cigaret, rostly o více než dvanáct procent.

Zdražovaly také některé potraviny. Ceny pečiva se zvýšily o čtvrtinu, chléb podražil o více než 22 procent. Mouka byla meziročně o polovinu dražší.

Naopak nižší meziroční růst cen zaznamenaly pohonné hmoty. Jejich cena stoupla o 8,3 procenta, zatímco v červnu to bylo o 9,8 procenta.


Inflace v ČR v jednotlivých měsících letošního roku 
Měsíc Míra inflace v %
Leden 7,5
Únor 7,5
Březen 7,1
Duben 6,8
Květen 6,8
Červen 6,7
Červenec  6,9
Zdroj: ČSÚ