Diskuze

Euro z nás Německo neudělá. Výhody ale má, shodují se Špicar s Burešem

K zavedení eura se česká ekonomika nakonec zřejmě dopracuje, otázka je kdy, shodli se v pořadu Rozstřel ekonom Patria Finance Jan Bureš s viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy Radkem Špicarem. Oba by uvítali oficiální platformu pro debatu, která by přínosy i rizika jasně formulovala. Českou ekonomiku také podle obou expertů čeká k vyřešení řada ještě zásadnějších problémů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

Nestrašte Německem.

0 0
možnosti
Foto

P14e61t48r 28W16a88t34z48k56e

10. 1. 2024 13:46

.....Německo z nás neudělá vůbec nic, protože naše vlády netouží být jako Německo......dokud stát bude podporovat pracovní chudobu, tak tu můžete mít cokoliv i vysokou přidanou hodnotu práce a stejně nám to k ničemu nebude, převážně se zase napakují firmy a odteče zase více miliard do zahraničí, je to tak jednoduché......produktivitu práce máme naopak velmi vysokou, děláme 2x až 3x více jak Němci, máme za to ale třetinové mzdy, nespravedlivé, samozřejmě, kapitalismus ale není spravedlivý, to není žádný systém, stát to tak ale chce, tak toho firmy logicky jen využívají, to je logické, nevytváříme ale svou prací takové HDP ( o takové produktivitě hovořil pan Špicar), ale jak jsem již psal dříve, to nás nespasí, vy potřebujete, aby z toho vysokého HDP prosperoval stát, firmy, zaměstnanec, tak jako v Německu......my máme asi takovou představu, že čím budeme více pracovat a nedejbože i vytvářet i vysoké HDP, že se to automaticky promítne do konvergence k německé ekonomice a k vyšší životní úrovni obyvatelstva, to je ale myšlenka naprosto chybná, dokud tu bude stát podporovat pracovní chudobu, tak k růstu životní úrovne na úroven Německa není žádný důvod, kapitalismus je v tomto ohledu neúprosný, když stát nechce mít bohaté pracující obyvatelstvo, tak vám ty peníze žádná firma dobrovolně dávat nebude, je to logické, každý hrabe v prvé řadě sám za sebe, lhostejno, jestli odvedete 3x tolik práce než Němec, to bychom jinak byli boháči Evropy ...

3 2
možnosti
PO

Jsem si skoro jistý, že Euro přijmeme, jen pár let budeme poslouchat více či méně "odborné" komentáře, proč to nemáme dělat. No, kvůli naší "skvělé" ČNB bych za korunu tedy fakt neloboval. Škoda, že to bude tak trvat. Než i lidi pochopí, že je to pro ně lepší. A hlavně - zavázali jsme se k tomu již před 20 lety, ale to nám vůbec nevadí......

6 4
možnosti
JH

J76a80n 98H78á54j44e51k

10. 1. 2024 12:34

A po zavedení eura skončí důchodci na slunných Kanárech jako němečtí či angličtí důchodci nebo půjdou tam, kam slunce nesvítí?

2 1
možnosti
SR

Nemecti duchodci si take moc nevyskakuji, to si mysli jen Cesi

0 0
možnosti
JM

Já četl Bureš a čekal jsem Bureše a on tam je fakt Bureš a ne Bureš jak jsem si myslel. :-))

5 3
možnosti
ŠD

Ono se říká, že prezident má pouze ceremoniální pravomoci, ale podívejme se, co jeho proslov na téma "EURO" udělal. Po létech absolutního nezájmu tu máme opět věcnou debatu. Chválím.

16 5
možnosti
MP

Tak debatu, spis agitaci. A vzhledem k tomu, ze euro v nejblizsich 10 letech nehrozi, celkem i zbytecnou.

9 3
možnosti
HM

Jak to říkala komunistka Kateřina Konečná? Euro chtějí jenom blázni. No.....váhal jsem s podporou, ale když tohle řekne komunista, vím, že € bude dobrá volba.

11 5
možnosti
JV

I hlupák může mít někdy pravdu...

9 0
možnosti
MJ

Už jsem se lekl, že na Idnes začali nazývat Babiše pravým jménem. Ale v tomto případě je to jiný Bureš...

6 8
možnosti
JS

J88a11n 84S44l54a28n27i36n14a

10. 1. 2024 12:03

Přijetím eura jen vystoupí platové i sociální rozdíly Česká vůči zbytku EU, ta se konečně možná dozví, jak jsme na tom špatně.

0 9
možnosti
MH

Myslím, že byste se pane Slanino dost divil na tím srovnáním.

Tohle je taky typické pro dnešní Česko - neustálé lamentování a naříkání, jak se máme špatně, jak jsme maličtí, jak nás všichni jenom zneužívají a okrádají.

3 2
možnosti
MH

Jeden z prvních kroků by mělo být veřejné přiznání, že na přijetí € zatím prostě nemáme. To se okolo toho stále chodí jako kočka kolem horké kaše a padá jeden argument za druhým o státní fiskální svrchovanosti, ktera nás zachrání před krizemi. které ovšem byly již dávno vyvráceny hospodářskými výsledky dnešních dní. A občan a volič, místo toho, aby zatlačil na politiky, tak se poplácává po ramenech v radosti nad tím, jak jsme to té zlé EU zase ukázali.

Tím by možná trochu spadnul hřebínke pýchy těm, kteří již považují Česko za Švýcarsko východní Evropy a možná by se začali ptát, proč se to povedlo Slovákům, Slovincům a Chorvatům, a my stále nic.

2 3
možnosti