Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Revoluce na úřadech práce: po 20 letech se spojí do jednoho superúřadu

  • 83
Pracovní úřady čeká revoluční změna. Po dvaceti letech se patrně změní způsob, jakým dosud fungovaly. Všech 77 samostatných úřadů se má podle představ nového ministra práce Jaromíra Drábka od příštího roku spojit pod jeden superúřad. Ušetřené peníze pak půjdou na důslednější kontrolu pracovního trhu.

Zatímco dosud měl každý okresní pracovní úřad svou právní samostatnost, od 1. ledna 2011 ji už bude mít jen jeden, konkrétně Úřad práce České republiky. Ten bude mít své pobočky v krajích a na nižších úrovních kontaktní místa. V čele superúřadu bude stát ředitel, kterého bude řídit přímo ministr práce a sociálních věcí.

Smyslem celé novely je změnit fungování trhu práce tak, aby pracoval efektivněji, a to bez dalších žádostí o peníze ze státní pokladny.

Uspořené peníze půjdou na důkladnější kontrolu

"Centralizací řídícího aparátu dojde k úsporám na servisních výdajích (například personální či mzdové oddělení, pozn. red.), tedy na činnostech, které zajišťují chod úřadů. Úspory budou moci být použity na posílení kontrolní činnosti úřadů, kterou považuji za jednu z prioritních," říká Jaromír Drábek.

Ministr už dříve oznámil, že chce důsledněji kontrolovat například agentury práce a firmy zaměstnávající cizince, aby odhalil, zda cizím dělníkům vytvářejí důstojné podmínky pro práci a zda je nezaměstnávají načerno.

Na úřadech práce nyní podle mluvčí resortu Viktorie Plívové pracuje zhruba 8 500 lidí. Pokud se budou rušit nepotřebná oddělení na všech 77 nynějších úřadech, budou muset stovky lidí změnit svá místa. "Ideální by bylo, pokud by lidé z těchto oddělení převzali novou agendu a nikdo by nemusel být propuštěn, v praxi to takto ideálně asi nedopadne," říká mluvčí.