Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Chyby v dalších 7 obchodech: špatně značily zboží a natahovaly spotřebu

  • 38
Státní zemědělská a potravinářská inspekce ukázala na nedostatky v dalších sedmi prodejnách. Mezi nimi je například Kaufland, Ahold a Tesco. Obchody klamavě označovaly některé výrobky a manipulovaly s datem použitelnosti u potravin.

"Nejzávažnější prohřešek jsme zaznamenali v prodejně v Konici na Prostějovsku, kde uměle prodlužovali datum použitelnosti až o jeden týden," řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Seznam hříšníků

Podrobný popis chyb prodejců čtěte zde

Zdroj: SZPI

Mezi dalšími hříšníky byla například prodejna Ahold v Brně, kde prodávali telecí párky, přitom šlo jen o párky s příměsí telecího masa, zjistila inspekce. V Hrušce ve Znojmě pak objevila přítomnost strojně odděleného masa ve vídeňských párcích se sýrem a v salámu Junior. Na stejný prohřešek SZPI upozornila i u salámu Juniorek v jičínském Kauflandu a u myslivecké klobásky dodavatele M. Karlík distribuce v prodejně v Holicích.

Tesco v Novodvorské na Praze 4 nabízelo mezi sýry také produkty s obsahem rostlinného tuku, které byly navíc mylně označeny. Tesco v Třinci manipulovalo s datem použitelnosti u vepřové krkovice.

SZPI od začátku roku 2012 intenzivně kontroluje vytipované prodejny a sklady potravin, kde předpokládá problémy. Našla už množství klamavě označených a prošlých potravin, za jejichž prodej uložila řetězcům pokuty ve správním řízení.

,