Podle třiadvacetileté Aleny Georgiu je většina v Řeků v Brně pro to, aby jejich

Podle třiadvacetileté Aleny Georgiu je většina v Řeků v Brně pro to, aby jejich země dál platila eurem. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Do Brna za prací vyrazilo přes sto Řeků, vábí je velké firmy i taverny

  • 265
Mladí Řekové si oblíbili metropoli jižní Moravy. Přijíždějí za prací u velkých nadnárodních firem IBM či společnosti AT&T. "Mnozí se taky uplatní v brněnských řeckých tavernách. Zcela nových Řeků, kteří nemají na město vazby, přijelo v poslední době kolem stovky," řekla místopředsedkyně Řecké obce Brno Alena Georgiu.

Osmadvacetiletý Sotiris Micherinas z Řecka nemá v Česku příbuzné a nepatří k potomkům řeckých emigrantů, kteří v padesátých letech v Brně vytvořili početnou komunitu. Přesto se před necelým rokem do Brna odstěhoval za prací a aktivit brněnských Řeků se čile účastní.

Noví brněnští Řekové si život v moravské metropoli pochvalují. "Brno je pěkné město, je tu spousta studentů a příležitostí. Chtěl bych tu zůstat takových pět let. Jediný nedostatek je v jazykové bariéře, anglicky tu mluví jen mladí, v obchodech nebo v dopravě mám vždy problém se domluvit," poznamenává Micherinas, který v Brně žije deset měsíců.

"Dostat se do České republiky byl můj sen. Přátelé mi ji doporučovali. V mojí zemi pro mě práce není, tady se jako odborník na informační technologie můžu uplatnit," vypráví Micherinas, kterého do Brna zlákala společnost AT&T. Podobně jako on do Brna přijela už dobrá stovka Řeků.

Velká komunita

Při oslovování řeckých absolventů univerzit firmy prezentují Brno jako město s tradičně velkou řeckou komunitou. "Velké firmy z oblasti informačních technologií využívají toho, že je v Brně hodně Řeků. Ti zase mohou nabídnout potřebné jazykové vybavení, které Čechům často chybí," líčí Alena Georgiu.

Řecká komunita má asi sto šedesát členů, podle odhadů však v Brně žije až osm stovek Řeků.

První velká vlna řeckých imigrantů přišla do Brna v roce 1948, a v Brně tak už žije třetí i čtvrtá generace Řeků, často ve smíšených manželstvích. Hlavně pro děti je tak mateřským jazykem čeština.