Lékařské výkony a péče něco stojí. Lidé, firmy a stát za ně za první pololetí 2006 zaplatily 93,7 miliard korun.

Lékařské výkony a péče něco stojí. Lidé, firmy a stát za ně za první pololetí 2006 zaplatily 93,7 miliard korun. | foto: Profimedia.cz

Průměrný Čech dá za měsíc 1 500 na zdravotní pojistné

  • 82
Obrat českých zdravotních pojišťoven se v prvním pololetí nafoukl o více než desetinu na 93,7 miliardy korun. Průměrný Čech tak pojišťovně generuje měsíční příjem více než 1 500 korun.

Počet pojištěnců je zhruba 10,3 milionu. Vyplývá to ze zprávy Ministerstva financí. Průměrný příjem pojišťovny na jednoho pojištěnce tak vychází na 9 104 korun za pololetí, což je 1 517 korun za měsíc.

Pojišťovny mají příjmy zajištěné zákonem. Zaměstnanci jim povinně odvádí část své hrubé mzdy. Dvojnásobek této částky přitom hradí ještě zaměstnavatel, přičemž kdyby tuto povinnost neměl, mohl by příslušný obnos dát přímo pracovníkovi.

V případě státních pojištěnců, kterými jsou například děti, důchodci nebo studenti jdou prostředky pojišťovnám ze státní kasy.

Oproti minulému roku vydělaly zdravotní pojišťovny o 12,6 procenta více. "Tento nárůst byl způsoben jak navýšením plateb státu za pojištěnce, tak mimořádným vlivem druhé předsunuté platby státu, která se v prvním pololetí roku 2005 nekonala," uvedlo ministerstvo financí.

Výdaje ze zdravotního pojištění dosáhly 92,2 miliardy korun, což je o 11,2 procenta více než před rokem.

V prvním pololetí jsou proto pojišťovny úhrnem v plusu o 1,5 miliardy korun. Saldo se ale zmenší a některé pojišťovny se dokonce mohou dostat do červených čísel, upozornilo ministerstvo v tiskové zprávě.